Иран отказва да разкрие причината за пожара на ядрената площадка Натанз

0
239
Ядрена централа.
Снимка: Пиксабей

Иранските следователи са открили причината за пожара в ядрената централа в Натанз, заяви в петък говорител на иранския висш орган за сигурност, като отказа незабавно да публикува подробности за констатациите поради “съображения за сигурност”, пише “Al Jazeera”Изявлението на Съвета за национална сигурност дойде, когато ръководителят на гражданската отбрана на Иран Голамреза Джалали заяви пред държавната телевизия, че Техеран ще отмъсти на всяка страна, която извършва кибератаки в ядрените си обекти.

….
Ройтерс, позовавайки се на трима ирански служители, информира, че пожарът в Натанз, който е станал рано в четвъртък, е причинен от кибер саботаж. От Агенцията обаче заявиха, че служителите не предлагат доказателства в подкрепа на това твърдение.

Мястото за обогатяване с уран в Натанз, голяма част от което е под земята, е едно от няколкото ирански съоръжения, наблюдавани от инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ядрената стража на Организацията на обединените нации. Иранската организация за атомна енергия първоначално съобщи, че рано в четвъртък е станал “инцидент” в Натанз, разположен в пустинята в централната провинция Исфахан. По-късно беше публикувана снимка на едноетажна тухлена сграда с покрив и частично изгорели стени. Врата, висяща от пантите, предполагаше, че вътре е имало експлозия. МААЕ заяви, че никой от нейните инспектори не е бил в Натанз в момента на пожара и “че мястото, където е станал инцидентът, не съдържа ядрени материали”.

“Гепардите на родината”

Кейван Хосрави, говорител на Съвета за национална сигурност, каза пред информационна агенция IRNA късно в петък, че експертите са “определили основната причина за инцидента”, но тя “ще бъде обявена своевременно поради съображения за сигурност”.

Мистерията около инцидента се задълбочи, след като BBC съобщи, че неизвестна група, наречена “Гепардите на родината”, пое отговорността за нападението в изявление, изпратено до журналистите от персийския филиал на мрежата, преди новините за пожара да станат публични.

Във видеоклип се твърди, че групата включва „войници от сърцето на организациите за сигурност на режима“, които искат да спрат Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Иран отдавна поддържа атомната си програма за мирни цели.

В същото време иранските медии предизвикаха подозрения към САЩ и Израел за инцидента. В статия, публикувана в четвъртък, IRNA се спря на това, което нарича възможност за саботаж, въпреки че не спира да обвинява пряко САЩ или Израел.

“Досега Иран се опитва да предотврати засилването на кризите и образуването на непредвидими условия и ситуации”, каза IRNA. “Но пресичането на червени линии на Ислямска република Иран от враждебни държави, особено ционисткия режим и САЩ, означава, че стратегията … трябва да бъде преразгледана.”

През 2010 г. компютърният вирус Stuxnet, за който се смята, че е разработен от САЩ и Израел, е открит, след като е бил използван за нападение на съоръжението в Натанз.  По-късно в четвъртък Джалали каза пред държавната телевизия, че “ако бъде доказано, че страната ни е била прицелена от кибератака, ние ще реагираме”.

Натанз е в центъра на програмата за обогатяване на Иран, за която Техеран казва, че е само за мирни цели. Западните разузнавателни агенции и МААЕ смятат, че тя има координирана, нелегална програма за ядрени оръжия, която спира работа през 2003 г. Техеран отрича да е търсил ядрени оръжия.

Иран задейства механизма за спор за ядрена сделка

Иран ограничи ядрената си работа в замяна на премахването на повечето глобални санкции съгласно споразумение, постигнато с шест световни сили през 2015 г., но намали спазването на ограниченията на сделката след оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп през 2018 г.

МААЕ също така издаде два доклада през тази година, в които изобличава Иран, че не е отговорил на въпроси относно ядрените дейности преди сделката си през 2015 г. на три площадки и за отказ на достъп до два от тях.

Според Ройтерс, Обединеното кралство, Франция и Германия представиха проект на резолюция в МААЕ на 10 юни, призовавайки Иран да предостави достъп до посочените места.

Трите европейски държави считат ядрената сделка за крайъгълен камък за регионална и глобална сигурност и се борят да я поддържат жива след преместването на САЩ. Те създадоха паралелна система, за да се опитат да запазят средствата, постъпващи в Иран, след като икономиката ѝ увисна.

Отделно в петък IRNA съобщи, че иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф започва задействането на механизъм за разрешаване на спорове в споразумението от 2015 г., като обвинява преминаването на Германия, Франция и “неспазването” (на договореностите бел. ред.) от страна на Обединеното кралство в тяхната страна на сделката, както и европейски тласък да изобличи Иран в МААЕ за отказа му да даде достъп на инспектори в ядрените си обекти.

Механизмът на спора предвижда период от около един месец, който може да бъде удължен, ако всички страни са съгласни, за разрешаване на всяко несъгласие.

Ако не се постигне споразумение, това може да доведе до забавяне на санкциите на ООН срещу Иран. На 15 януари европейците са задействали механизма за разрешаване на спорове, за да принудят Иран да обсъди възможни нарушения на сделката, тъй като Техеран изглежда отстъпва и отказва да бъде обвързан от ограничения за обогатяване на уран. По-късно акцията беше спряна.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments