В Ухан няма нови случаи на COVID-19, открити са 300 асимптоматични пациента

0
132
Град Ухан
Град Ухан Илюстративна снимка: Pixabay

В китайския град Ухан, където пандемията от новия коронавирус беляза своето начало, няма нови случаи на COVID-19, като са открити 300 асимптоматични пациента сред 11 милионното население на града, обяви градската управа във вторник, цитирана от “Reuters”. 

Амбициозната кампанията на властите за тестването на целия град започна на 14 май, като обхвана 9,9 милиона души, след като бе установено огнище на нови заразени, което доведе до опасения от вторична вълна на заразата. Масовото изследване, което продължи до 1 юни, не установило нови заболели от COVID-19, обявиха властите в медиен брифинг. 

Асимптомичните преносители не са били заразени, като няма следи от вируса по вещите използвани от 300-тата души, сред които защитни маски, четки за зъби и лични телефони, както и по дръжките на вратите или бутоните на асансьорите, където живеят. Китай не включва асимптотичните пациенти – заразените с вируса, но непроявяващи симптомите на заболяването, в официалните статистики с потвърдени случаи. 

Централният за региона град и столица на провинцията Хубей бе поставен под карантина на 23 януари, която бе повдигната на 8 април. Ухан бе най-тежко засегнатият град в Китай, като там бяха регистрирани голяма част от общо 4 634-те починали и 83 022 заразени в страната. Програмата за тестването на целия град възлиза на стойност от близо 900 милион юана или 126 милиона щатски долара.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments