Карлсен: Острите ми реакции по време на игра на шах са искрени

0
250
Турнир по шах Магнус Карлсен
Снимка: Скрийншот от CNN Sport/Chess 24

Магнус Карлсен разказа за емоциите, които изпитва дори при онлайн игра на шах. Младият шахматист сподели пред CNN Sport за загубата си миналия месец от 16-годишното дете-чудо Алиреза Фирузджа по време на организирания от Карлсен онлайн турнир.

26-годишният норвежец вижда безмилостността като необходима черта за най-добрите спортисти. По тази причина дори редките му загуби, като тази от иранския тийнейджър на турнира “Magnus Carlsen Invitational”, го вбесяват. Смята, че неговите реакции забавляват публиката, дори да не могат да чуват гласа му по време на онлайн игрите.

“Когато в една среща направих груба грешка, от устата ми излязоха множество ругатни. Мисля, че това е хубаво.”

Карлсен вярва, че изразителността на играчите на шах по време на блиц турнири прави игрите по-атрактивни за аудиторията от стандартните срещи по шах. Добавя, че реакциите му в такива моменти са искрени, въпреки, че такава експресивност не се очаква от шахматисти.

Поради COVID-19 пандемията норвежецът за първи път, откакто е бил тийнейджър, си е у дома за толкова дълго. Това му е дало шанс да сложи на пауза непрекъснатите пътувания и да помисли над ежедневието си и визията си за бъдещето на шаха. По-рано този месец той стартира „The Carlsen Tour“ – серия от онлайн турнири на обща стойност 1 милион долара, които да развличат феновете на шаха до август. Първото събитие от серията – „the Carlsen Invitational“ е гледано от на 115 000 души по света, а в момента се провежда второто такова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments