Тръмп спира американското финансиране за СЗО

0
98
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че е инструктирал администрацията си да спре финансирането за Световната Здравна Организация (СЗО). По думите му здравната организация се е провалила в изпълнението на “най-базовата си функция” – ограничаване разпространанието на пандемията от коронавирус, пише „BBC“.

Президентът обвини СЗО в неправилно управление на кризата и в укриване на разпространението на вируса след появата му в Китай, за което според Тръмп организацията трябва да бъде подведена под отговорност. По-рано той обвини още СЗО в пристрастия към Китай.

От друга страна самият Тръмп бе разкритикуван в родината си за начина, по който американското правителство реагира на кризисната ситуация.

“Наредил съм на администрацията да преустанови финансирането за Световната Здравна Организация, докато не се установи до каква степен органиазцита е допринесла за изпускането на кризата от контрол и за окриването на реалните мащаби на разпространението на коронавируса”, обяви Тръмп по време на пресконференция от Белия дом.

“Световната Здравна Организация се провали в най-основното си задължение и трябва да бъде подведена под отговорност”, добави още той.

В отговор на нападките генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира, че сега “не е моментът” да се ограничава финансирането за здравната органиация.

Съединените щати са сред най-големите донори на СЗО, като американското финансиране от миналата година възлиза на 400 милиона долара или близо 15% от общия бюджет на организацията.

По данни на Световната Здравна Организация финансирането от страна на Китай за периода 2018-2019 възлиза на 76 милиона долара под формата на членски вноски и 10 милиона долара под формата на доброволна финансова помощ.

През март Световната Здравна Организация апелира за допълнително финансиране в размер на 675 милиона долара за борба с пандемията и се очаква да заяви още 1 милиард долара.

“На фона на пандемията от COVID-19 имаме дълбоки съмнения, че щедростта на Америка се използва по предназначение и рационално”, коментира президентът на САЩ.

Америка се превърна в най-тежко засегната страната от коронавируса, като отчете 608 377 случая на заразени и общо 25 981 смъртни случая. Президентът обвини СЗО, че не е съумяла да оцени адекватно пандемията при избухването й в китайския град Ухан.

“Ако Световната Здравна Организация бе използвала здравните си експерти в Китай, за да оцени обективно ситуацията и да адресира липсата на прозрачност в страната, заразата можеше да бъде ограничена и то с много ниска смъртност”, обяви президентът пред медиите.

“Това щеше да спаси десетки хиляди човешки животи и да ограничи глобалните икономически щети. Вместо това СЗО се задоволи с обещанията на Китай и се застъпи за действията китайското правителство.”

Репортери, присъстващи на пресконференцията от Белия дом, припомниха, че Тръмп сам похвали мерките на китайското правителство и омаловажи опасността от вируса за Америка. В публикацията си в Туитър от началото на годината президентът написа:

“Китай работи изключително усърдно, за да ограничи вируса. Съединените Американски Щати оценяват положените усилия и прозрачността на страната. Всичко ще се нареди. От името на американския народ искам да благодаря на президентът Си.“

Какво се случва с ограничителните мерки?

В обръщението си от градината на Белия дом президентът Тръмп обяви още, че планът за пускането на икономиката е “почти готов”. В понеделник Тръмп породи истински фурор, обявявайки, че той, а не щатските губернатори има властта да вдигне наложените ограничителни мерки. Във вторник обаче президентът промени позицията си, като потвърди, че “губернаторите са тези, които носят отговорност и следователно те трябва да вземат решението”.

“Федералното правителство ще ги следи отблизо. Ще държим губернаторите отговорни, но също ще им съдействаме, за да сме сигурни, че всичко ще мине наистина добре”.

Експерти потвърдиха, че съгласно американското законодателство губернаторите са тези, които следва да вземат решението. По-рано във вторник губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обвини президента, че създава “условия за конфликти”.

“Ние нямаме крал, а президент”, обяви Куомо.

В щата Ню Йорк има най-много регистрирани случаи – близо 190 000 заразени и 10 000 смъртни случая. Наскоро щатът прояви признаци на възстановяване, след като за първи път регистрира спад в броя на хората, нуждаещи се от болнични грижи.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments