Седем от заловените митничари на „Калотина“ остават в ареста

0
90
Съдебната палата
Снимка: Pixabay

Специализираният наказателен съд остави седем от задържаните 30 митничари на „Калотина“ в ареста. Мерките им бяха гледани няколко часа.
По-рано Специализираната наказателна прокуратура поиска на седем митничари да бъдат наложени най-тежките мерки „задържане под стража“ и съдът се съобрази с това. Сред тях е и началникът на граничния пункт „Калотина“, предаде „Darik News“.

На 20 от общо 30-те задържани са повдигнати обвинения. Те са за участие в организирана престъпна група, която е събирала средства от всички, които са преминавали през ГКПП-то.

На началника на пункта е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на организираната престъпна група. Според прокуратурата тя е действала от началото на 2019 година.

Разследването е започнало след подадени сигнали, предимно от чужди граждани, в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. Те са за искани подкупи при преминаване на граничния пункт. Пари са искани и от български граждани.

Таксата преминаване е била за всички, които са влизали на територията на България. Подкупите са били изисквани, за да не се проверя съдържанието на товара чрез рентген.

Искането било извършвано чрез жестове и мимики. Средно за една смяна са се събирали между 800 и 1300 евро. Всички митнически инспектори са заделяли по 50 евро за началника на пункта. Останалата сума се е разпределяла между тях по строго определени правила.

От прокуратурата определиха събираните от митничарите пари като такса „Почерпка“.

9 лица бяха пуснати под гаранция от по 5000 лева на човек, а четирима са с подписка.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments