Автоинструктори от цялата страна излизат на протест в София

0
229
Шофиране
Снимка: Pixabay

Автоинструктори от цялата страна ще излязат днес на протест в София. Митингът ще се проведе в 13:00 часа на площад „Батенберг“. Той е ортанизиран от три съсловни структури, в това число и Съюза на българските автомобилисти.

Основното искане на протестиращите е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието, с която броя на часовете за кормуване се увеличават от 31 на 42. Тя беше публикувана от 15 ноември 2019 година.

Тази заповед е тясно свързана с друга промяна – въвеждането на GPS система за контрол върху практическото обучение на кандидат-шофьорите и провеждането на изпита. Голяма част от брашна изрази съмнения, че в случая става въпрос за корупционна схема.

Договорът за изработка на системата е бил подписан още преди работната група по обсъждане на промените да е била приключила своята дейност. Същевременно фирмата, която е била избрана за софтуера, вече е била готова и той дори е спуснат за тестове на определени автоинструктори.

През декември бяха събрани близо 1000 подписа от представители на бранша срещу новите правила, предаде „Darik News“.

Промените бяха публикувани за обществено обсъждане в предпоследния работен ден на 2019 година и от тях стана ясно, че GPS система вече ще определя маршрута на практическия изпит, а не както е в момента представителят на ДАИ. Според вносителите на новите текстове по този начин ще се избегне субективния фактор. Автоинструкторите обаче твърдят, че това е корупционна схема.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments