Семейство от Лясковец почиства паметниците на България

0
1421
Милен. Снимка: Фейсбук, Milen Bogdanov
Милен. Снимка: Фейсбук, Milen Bogdanov

Баща и двамата му синове почистват знайни и незнайни паметници в България. Делото им е безвъзмездно. По техни думи просто изпълняват човешкия си дълг, предаде „БНР“.

Семейство Богданови започнали с паметниците в родния си град – Лясковец. Първите почистени били на Никола Козлев и Цани Гинчев. Само за година се погрижили за 15 героя на България.

Преди 7 години Валери, Милен и Атанас създали фирма за почистване на различни повърхности чрез пясъкоструене и водно бластиране. Започнали благородното си дело случайно, но по пътя си срещнали и множество пречки. По думи на Милен получаването на разрешение за обработка отнема страшно много време. Понякога се сблъсквали и с недоверието на хората.

Преди изборите един от кметовете им отказал, защото решил, че дейността им е политически обвързана. По тази причина статуята и до днес си стои мръсна.

Обясняват, че не е лесно да се погрижиш за едно скулптурно произведение. Трябва да се направи индивидуална преценка, да се запознаеш със средата, в която се намира и вида на замърсяването. Тогава се избира един от множеството варианти за почистване – чрез пара, вода, прашно или безпрашно.

Харесвам им, когато видят ефекта от работата си. Положителните отзиви също ги стимулират. По техни думи не трябва да чакаме всичко да ни се дава даром, нужно е да влагаме усилия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments