Захариева: Африка предлага много икономически и търговски възможности

0
446
Министър Екатерина Захариева
Снимка: МВнР

Днес се проведе Съвет „Външни работи“ в Брюксел, на който основната тема беше отношението между ЕС и Африка и ролята на Съюза в защитата и насърчаването на правата на човека в глобален план.

По време на дебата българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева призова за по-висока активност на Съюза в Африка. Тя изтъкна, че е посетила през ноември няколко африкански страни и увери, че жителите им искат да видят повече Европа – повече икономика, повече инвестиции, „но искат да го направим заедно“. Според нея континентът предлага много търговски и икономически възможности, но същевременно е източник и на пречки по отношение на сигурността и нелегалната миграция.

Вицепремиерът подчерта, че ЕС трябва да се фокусира и върху развитието на младежта и правата на жените, като окаже съдействие за засилване на присъствието на нежния пол в икономиката и политиката.

По време на дебата беше приветствана идеята за подготовка на нова Всеобхватна стратегия на ЕС за Африка и предстоящите през 2020 г. министерска среща и Среща на върха ЕС–Африкански съюз. Министрите оцениха и запазващите се рискове пред стабилността и развитието на Африка и необходимостта от ефективно отстояване на ценностите и интересите на ЕС, налагат допълнително засилване на интегрирания подход на ЕС и насърчаване на поемането на повече отговорност от страна на африканските партньори в справянето с предизвикателствата.

В навечерието на Международния ден на правата на човека (10 декември), външните министри изразиха опасенията си от тревожната световна тенденция за по-слабата защита на правата на човека и основните свободи. Те обсъдиха ситуацията в различни части на света и потвърдиха нуждата Съюзът да запази ролята си на лидер при отстояването на правата на човека, както и да запази фокуса върху темата като хоризонтален приоритет във външната си политика.

Дискусията днес ще бъде взета предвид при подготовката за Плана за действие на ЕС по правата на човека и демокрацията за 2020–2024 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments