Борисов в Мадрид: Дали комините пушат в САЩ, или Китай – после идва при нас!

0
78
Бойко Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

„Комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата.“, обяви премиерът Бойко Борисов по време на 25-ата Конференция за измененията в климата в Мадрид.

На нея най-големите замърсители в света не взеха участие.

Българският министър-председател подчерта, че по данни на Евростат страната ни е на второ място по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 година в сравнение с 2017 година, а именно 8,1%. На челната позиция в тази класация е Португалия с 9 на сто.

У нас 46% от електроенергията ни се произвежда от въглищни централи, като през зимата този процент достига до 60. Затова страната ни се нарежда сред тези държави, които имат висок дял на въглища в енергийния микс.

Борисов подчерта още по време на форума, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната ни сигурност. В същото време тя предоставя електричество на достъпни цени.

Той акцентира на факта, че вредните въглеродни емисии, които произвежда нашата страна, са 9% от световните.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments