
Нудлите са любимо тестено ястие, което се среща в различни кухни по света – от Китай и Япония, до Европа. Въпреки че днес лесно можем да си купим пакетирани варианти от магазина, домашно приготвените нудли имат несравним вкус и текстура. Те се правят бързо, изискват само няколко продукта и носят истинска наслада за любителите на добрата храна.
Необходими продукти
300 г брашно (тип 500 или универсално)
2 яйца
½ чаена лъжичка сол
50–80 мл вода (по нужда)
1 с.л. зехтин или олио (по избор)
Приготвяне стъпка по стъпка
1. Замесване на тестото
Пресейте брашното върху плота и оформете кладенче. В него чукнете яйцата, прибавете солта и започнете да смесвате с вилица или пръсти. Постепенно прибавяйте брашно от краищата, докато се получи тесто. Ако е твърде сухо, добавете малко вода. Месете около 8–10 минути, докато стане гладко и еластично.
2. Почивка на тестото
Оформете топка, покрийте я с кърпа или фолио и оставете да отпочине за 20–30 минути. Така глутенът ще се отпусне и тестото ще се разточва по-лесно.
3. Разточване и рязане
Разделете тестото на части. Разточете всяка върху набрашнен плот или използвайте машинка за паста. Дебелината зависи от вкуса – около 3–5 мм е добър стандарт. Нарежете на ивици според предпочитанията – тънки за супи или по-широки за ястия със сос.
4. Сушене (по желание)
Ако няма да ги готвите веднага, нарязаните нудли се поръсват с брашно и се оставят да съхнат няколко часа, за да не се слепват.
5. Варене
Сварете вода в голяма тенджера, добавете сол и пуснете нудлите. Варенето е кратко – около 3–5 минути, в зависимост от дебелината. Когато изплуват на повърхността и станат „al dente“, са готови.
6. Сервиране
След като ги отцедите, може да ги поднесете със супа, зеленчуци, месо или любим сос. Ако няма да ги използвате веднага, полейте с малко зехтин и разбъркайте, за да не се слепят.
Полезни съвети
Използването на брашно от твърда пшеница (семола) придава по-добра структура и вкус.
Ако тестото е твърде сухо – добавете вода, ако е твърде влажно – малко брашно.
Може да експериментирате, като добавите в тестото подправки или зеленчукови пюрета за цвят и аромат – спанак, куркума, червен пипер.
Присъединете се към нашия Телеграм
Архангелова задушница 2025: Кога се пада и какви са обичаите на този ден?



