
Fibremaxxing – не, това не е ултрабърз интернет, нито възраждане на факсовете. Това е една от най-новите тенденции в TikTok, която – за разлика от много други – може би заслужава вниманието ни.
Идеята е проста: яж възможно най-много фибри. И то не като наказание от диетолог, а с ентусиазма на поколението Z. Ядки, чиа семена, овес, боб, пълнозърнести храни – всичко, което не се нуждае от маркетинг, но изведнъж има милиони гледания.
Какво точно е fibremaxxing?
Терминът е комбинация от fiber (фибри) и maxxing – т.е. извличане на максимума. Към него се добавя и характерното двойно „x“, знак, че това е нещо, родено в социалните мрежи и популяризирано от създатели на съдържание, като 25-годишната Памела Корал, чиито видеа с овесена каша и консерва боб събират по над 10 милиона гледания.
„Фибрите са супер готини – мисля, че повече хора трябва да ги ядат“, казва тя в TikTok. Звучи просто. Но този път науката я подкрепя.
Експертите са единодушни, че консумацията на фибри от различни източници е полезна. Знаково проучване от 2019 г. установява, че богатата на фибри диета намалява риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет тип 2, рак на дебелото черво…с 16–24%. Освен това, допълнителни 7 грама фибри на ден (около половин консерва боб) могат да понижат риска от незаразни заболявания с до 9%.
Откъде да си ги набавим?
Фибри има в бобови и зърнени храни, пълнозърнести продукти, картофи с кора, овесена каша, плодове и зеленчуци (вече не „5 на ден“, а цели 8 на ден, според International Journal of Epidemiology)
Така че, следващия път, когато погледнете купичката си с чиа – не я подценявайте. В нея може да има повече здравословен потенциал от поредната „вълшебна“ хранителна добавка.
Последно? Захар? Не, благодаря. Само малко чиа семена. Наздраве!
Не казвайте: „Фибрите ми причиняват газове.“
Кажете: „Fibremaxxing е новото нормално.“
Присъединете се към нашия Телеграм





