Бърза и лесна паеля у дома: испански вкус за 30 минути

Традиционният вкус на Валенсия вече не изисква дълги часове в кухнята – ето как да приготвите ароматна паеля само с няколко съставки и малко търпение.

0
746
Паеля
Паеля. Снимка: Искра.бг

Вкусната храна не винаги изисква часове готвене, сложни техники или скъпи съставки. Испанската кухня е доказателство, че с няколко качествени продукта и малко вдъхновение може да се създаде нещо истински незабравимо. Паелята, емблематичното ястие от Валенсия, обикновено се свързва с дълги неделни обеди и традиционни рецепти. Но добрата новина е, че има и по-бърз начин да се насладите на този ароматен специалитет – и то директно у дома. В тази статия ви показваме как да приготвите бърза и лесна паеля, която ще внесе топлината на Средиземноморието във всяка чиния.

Какво ви е нужно?

Продукти за 4 порции:

300 г ориз (арборио или обикновен бял)
500 мл пилешки или зеленчуков бульон
200 г пилешко филе (на кубчета)
150 г скариди (може и замразени)
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 червена чушка
1 домат или 100 г доматено пюре
1 ч.л. пушен червен пипер
1 щипка шафран или куркума
Сол и черен пипер на вкус
Зехтин или олио
Пресен магданоз и лимон за сервиране

Начин на приготвяне

Запържване на месото
В широк тиган или плитка тенджера загрейте зехтина и добавете пилешките хапки. Гответе ги до златисто, след което ги дръпнете настрани.

Зеленчуци и подправки
Добавете ситно нарязаните лук, чесън и чушка. Запържете за няколко минути, докато омекнат. После прибавете доматеното пюре (или настърган домат), червения пипер и шафрана. Разбъркайте добре.

Ориз и бульон
Изсипете ориза, разбъркайте и налейте бульона. Разпределете равномерно, намалете котлона и оставете да къкри без капак за около 15–18 минути, докато оризът поеме течността.

Скариди накрая
Когато оризът е почти готов, подредете скаридите отгоре, покрийте съда с капак и гответе още 5 минути на тих огън.

Финален щрих
Поръсете с пресен магданоз и поднесете с резен лимон за свежест. Паелята е готова!

Паеля
Паеля. Снимка: Искра.бг

Съвети от кухнята

Ако нямате шафран, куркумата е добър заместител за цвят. За още по-бърз вариант може да използвате само скариди или само пилешко месо. Не разбърквайте ориза по време на варене – така ще получите онзи леко карамелизиран слой на дъното, който испанците наричат socarrat.

Паелята е повече от просто ястие – тя е преживяване, което съчетава вкусове, аромати и култура в една чиния. И вече не е нужно да пътувате до Испания, за да ѝ се насладите. С тази бърза и лесна рецепта ще впечатлите семейството или приятелите си, дори и в делничен ден. Готви се бързо, изглежда прекрасно и носи усещането за нещо специално. Приятен апетит – и не забравяйте лимона!

Присъединете се към нашия Телеграм

Пълнени чушки с яйце и сирене – вкусът на българското детство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук