Нахутът продължава да доказва, че е сред най-гъвкавите и полезни продукти в модерната кухня. Този път представяме една изненадваща рецепта, вдъхновена от Южна Италия, която съчетава вкусовете на фарината, индийските пакори и домашния уют на печените зеленчуци. Наричана още „зеленчукова скарпация“, това ястие се приготвя с нахутено брашно, свежи тиквички и ароматен пармезан – без глутен, без месо и с максимум вкус.
Продукти:
2 средни тиквички
1 глава червен лук
1 чаша нахутено брашно
½ чаша настърган пармезан (може и без, за веган вариант)
½ чаша вода
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете тиквичките и лука на тънки филийки.
Смесете в купа брашното, водата, зехтина, солта и черния пипер до получаване на гладка смес.
Добавете зеленчуците и сиренето, разбъркайте добре.
Изсипете сместа в намаслена тавичка и загладете повърхността.
Печете 30 минути на 200°C – или до златисто и леко хрупкаво отгоре.
Сервирайте с кисело мляко, салата или просто с чаша вино. Подходящо както за вегетарианци, така и за всички, които търсят вкусна промяна в ежедневното меню. Това печено нахутено вълшебство е доказателство, че готвенето с въображение и качествени съставки води до невероятни резултати.
Присъединете се към нашия Телеграм
Хороскоп за 18 май 2025 г.: Ден за стабилност, нови идеи и дълбоки прозрения



