Гергьовден – денят на Свети Георги Победоносец – е един от най-тачените празници в българския календар. Събира в себе си духовното, героичното и народното. Ароматът на печено агнешко, примесен с мириса на прясна зеленина и чесън, се носи от всяка къща, село и двор. През 2025 година традицията продължава с пълна сила, а ние ви предлагаме рецептата за най-вкусното агнешко, която съчетава автентичния вкус с малко модерна щипка съвременност.
Рецепта: Гергьовденско агне с дроб сърма на фурна
Необходими продукти:
За агнето:
- 1 агне – около 10-12 кг (почистено и осолено предварително поне 12 часа по-рано)
- 200 г масло
- 100 мл зехтин
- 2 връзки пресен джоджен
- 1 връзка пресен магданоз
- 1 връзка пресен чесън
- черен пипер, червен пипер, сол на вкус
- 1 ч.л. смлян кимион (по желание)
- 500 мл бяло вино
За дроб сърмата:
- 500 г агнешки дреболии (черен дроб, бял дроб, сърце)
- 1 ч.ч. ориз
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен джоджен
- 1 връзка пресен магданоз
- 1/2 връзка пресен чесън
- черен пипер, сол
- 2 яйца
- 50 мл олио или масло
- 1 ч.ч. агнешки бульон
Начин на приготвяне:
- Подготовка на агнето: Измийте и подсушете агнето. В купа смесете размекнатото масло, зехтина, нарязаните на ситно подправки (джоджен, магданоз, чесън), сол, черен и червен пипер. Намажете агнето отвътре и отвън с тази смес. Не пестете! Оставете го да поеме ароматите поне 1 час на стайна температура, докато подготвите дроб сърмата.
- Приготвяне на дроб сърмата: Дреболиите се сваряват до готовност и се нарязват на ситно. В тенджера задушете пресния лук и чесън, добавете ориза и разбъркайте. След това добавете дреболиите, подправките, малко от бульона. Оставете всичко да поври 5-10 минути, докато оризът поеме ароматите.
- Пълнене и печене: Напълнете агнето с дроб сърмата. Зашийте отвора с кухненски конец или го затворете с шишчета. Поставете агнето в тава, налейте виното и малко вода (около 1 ч.ч.), покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 160°C за около 4-5 часа. Последния половин час махнете фолиото, за да хване хрупкава златиста коричка.
С какво да поднесете?
Поднася се със свежа салата от репички, краставици, зелена салата и пресен лук. Чаша леко охладено бяло вино (совиньон блан или шардоне) или домашно червено върви прекрасно. А за завършек – козунак с локум или свежа баклава.
Съвет от баба
Не отваряйте често фурната – агнето трябва „да се задушава в тишина“. И задължително поставете под тавата няколко лозови листа или плиска от агнешката кожа – за да остане месото сочно и да не загаря.
Нека 6 май 2025 г. донесе здраве, благословия и много ароматни моменти на всяка трапеза!
Присъединете се към нашия Телеграм
Работиш по 12 часа и пак не стига? КНСБ: Време е за реални пари, не обещания





