Най-малко двама души загинаха при пожар в бежански лагер в Гърция

0
147
Бежанският лагер Мориа на остров Лесбос, Гърция. Снимка: Catsign/Wikimedia Commons
Бежанският лагер Мориа на остров Лесбос, Гърция. Снимка: Catsign/Wikimedia Commons

Най-малко двама души са загинали при пожар в гръцки островен бежански лагер в неделя, което доведе и до масови безредици, предадоха световните агенции.

Жена и дете загинаха при пожар в препълнения лагер Мориа на остров Лесбос, съобщи Атинската информационна агенция, цитирайки полицейски източници. Тялото на жената е откарано в болница на острова, докато тялото на детето е предадено на властите от мигранти.

Броят на загиналите е все още неясен. Един свидетел заяви, че трима души са загинали в резултат на пожара, който е тръгнал от шест или седем контейнера, използвани за подслон. „Намерихме две деца напълно овъглени и една жена мъртва. Предадохме децата, покрити с одеяла, на пожарната“, каза афганистанският мигрант Федуз, 15-годишен, цитиран от в. „Гардиън“.

Кореспондент на АФП е видял две тела, едното обградено от плачещи членове на семейството.

Пожарът вътре в лагера е потушен със самолет. Въпреки това се събра тълпа, разгневена заради закъснялата реакция на властите, а по-късно полицията използва сълзотворен газ, за да потуши размириците.

В изявление полицията заяви, че безредиците са станали след избухване на два отделни пожара, първо вън, а след това в лагера Мориа, за около 20 минути.

Допълнителни сили бяха изпратени от Атина, въпреки че местната полиция твърди, че спокойствието се е върнало в лагера към 23:00.

Лефтерис Иконоу, заместник-министър на гражданската защита, заедно с началника на полицията и генералния секретар по миграционната политика, се очаква да посетят лагера, където живеят около 13 000 души, въпреки че има съоръжения за едва 3000.

Гърция е домакин на 70 000 предимно сирийски бежанци и мигранти, които са избягали от своята страна от 2015 г. насам и са преминали през съседна Турция.

Съгласно споразумение, постигнато с Европейския съюз през 2016 г., Турция трябва да положи по-големи усилия за ограничаване на бежанците към петте гръцки острова, които са най-близо до бреговете на страната.

Но броят на пристигащите непрекъснато се увеличава през последните месеци, което води до опасно препълване на лагерите на островите.

Гръцкото правителство заяви в неделя, че планира да обсъди нов проект на закона за даване на убежище.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments