С 9% намаляват българските овце за година

0
51
Овце
Овце. Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

Отглежданите у нас овце са намалели с близо 9 на сто за година. За пореден път животновъдите алармират, че за Гергьовден ще има много нереализирани родни агнета, тъй като на пазара пак ще бъдат предложени големи количества по-евтино македонско агнешко месо.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев коментира пред „БНР“, че агнешкото месо от съседите ни е по-евтино заради липсата на европейски регулации за животновъдните обекти, за хуманното отношение към животните и за фуражите. Според него това е предпоставка за нелоялна конкуренция спрямо овцевъдите ни, което води и до понижаване на стопанствата и отглежданите у нас животни.

Има 20 000 нереализирани агнета, отчете Караколев. По думите му в един момент фермите, в които са били отглеждани, са ги реализирали на загуба и уточни:

„В един момент ще има само евтино македонско агнешко, докато водеща в този процес е цената, а не произходът, няма да се чудите защо намалява поголовието. Това не е нещо да го хвърлиш в склада и да го заключиш, да чакаш по-добро време да го продадеш. Това всеки ден изисква грижи.“

Главните пречки пред земеделците ни са липсата на земя и зависимост от фуражите отвън. Според експерта, ако тези проблеми не бъдат разрешени, все повече фермери ще напуснат сектора и в резултат на това може да има липси на българско месе, зърно и зеленчуци.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments