В Еквадор намериха близо 8,8 тона кокаин в пратка банани за Белгия

0
78
Наркотици
Наркотици. Снимка: Guillermo Lasso, Facebook

Еквадорската полиция е намерила приблизително 8,8 тона кокаин, скрит в пратка с банани, пътуваща за Белгия. Полицейският командир Фаусто Салинас коментира, че стойността на наркотиците е около 330 милиона долара.

Еквадор се превърна в една от основните транзитни страни за кокаин, произведен в съседните Перу и Колумбия, пише „BBC“. През 2022 г. са били конфискувани над 200 тона от наркотика в страните, разположени край Андите, като голяма част от дрогата е била установена на пристанището на Гуаякил.

Еквадор е най-големият износител на банани в света и заради това контрабандистите често се опитват да скрият незаконните си пратки сред плодовете, които се изпращат от Гуаякил до дестинации по целия свят. Последната пратка е открита в контейнер, пълен с каси с банани, предназначени за Белгия.

Конфискацията съвпада с посещението на белгийския вътрешен министър Анелис Верлинден и европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в Еквадор и Колумбия. Те искат засилят сътрудничеството с двете южноамерикански нации в борбата срещу наркотрафика.

Белгия се превърна в страната, в която са заловени най-големите количества кокаин в рамките на Европейския съюз /ЕС/ през последните години, като пристанището на Антверпен е основната входна точка за наркотика.

По-рано през този месец директорът на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании Алексис Гусдел каза, че „нарастващият поток от кокаин сега застрашава целия Европейски съюз“.

„Дълбоко съм обезпокоен, че разширяващият се пазар с кокаин в ЕС води до увеличаване на насилието и корупцията в публичните институции и управлението“, предупреди той.

В Еквадор насилието, свързано с контрабандата на наркотици, рязко се увеличи, след като големи мексикански картели проникнаха в местни банди, за да получат контрол над доходоносния бизнес. Същевременно затворите са препълнени, а битките между враждуващи банди зад решетките доведоха до десетки мъртви.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments