Защо стоматолози не могат да бъдат включени към НЗИС от 1 февруари?

0
325
Стоматолог
Снимка: Pixabay

Да бъде предоговорен срокът за въвеждане на Националната здравно-информационна система /НЗИС/ за денталните дейности – за това настояват от Зъболекарския съюз у нас. Според тях това трябва да се случи, след като бъде подписан анекс между тях и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.

Припомняме, че за 1 февруари беше отложено въвеждането на информационната система и въпреки това няма адекватна система за денталната помощ, обясни председателят на Управителния съвет на съсловната организация д-р Николай Шарков пред „БНР“. Той също заяви, че стоматолозите не могат да бъдат включени към Националната здравно-информационна система от 1 февруари според подписания анекс към Националния рамков договор между Българския зъболекарски съюз и НЗОК. Причината – от „Информационно обслужване“ не са си свършили работата.

„Проблемът е, че всичко това е вързано с работата на над 7000 лекари по дентална медицина, свързано с тяхното отчитане и свързано с получаване на средства по Национална здравноосигурителна каса, респективно по Национален рамков договор“, добави доктор Борислав Миланов.

Специалистите искат да има разумни срокове. Според д-р Георги Габровски най-добрата опция за подаване на данни към системата е месечното. Той призова след официалното й въвеждане да бъде осигурен гратисен период с цел обучение на лекарите по дентална медицина.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments