Инициативният комитет срещу химическото производство в Розовата долина търси подкрепа в парламента

0
119
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Facebook

Инициативният комитет, който беше създаден срещу намерението за химическо производство в Розовата долина, днес е в Народното събрание, където търси подкрепа за своята кауза от различни политически сили. Това съобщи пред Искра.бг депутатът Димитър Пашев, който пръв разкри намеренията на турска фирма да произвежда формалдехид в особено големи размери в предприятие, което се намира в село Горно Сахране, община Павел баня.

Както Искра.бг вече съобщи две седмици подред са се провеждали събрания в засегнатите села, които включват и Долно Сахране, и Голямо Дряново в Община Казанлък. На тях са присъствали стотици хора, които категорично са се обявили против инвестиционното намерение, разказа Пашев, който също е бил поканен на тези срещи. Недоволните са избрали с гласуване членовете на Инициативния комитет, който предстои официално да бъде сформиран. Негов зам.-председател ще бъде д-р Калин Калинов, който е доктор по химия от Българската академия на науките /БАН/. Самият Инициативен комитет ще се бори за чиста природа и здравнословна среда на живот.

„Към нас се обърнаха граждани от засегнатите сега – от Голямо Дряново и Горно Сахране и ни информираха, че ще има среща по казуса с „Кастамону България“. Ние отидохме на тази среща в Голямо Дряново, като залата беше претъпкана. Имаше над 200 човека. Не само от Голямо Дряново. Имаше хора и от Казанлък. Бяха дошли даже хора и от Стара Загора. И на тази среща хората, които вече от известно време се занимават с казуса и които са част от Инициативния комитет, който предстои да бъде и учреден, представиха цялата кауза“, разказа пред Искра.бг народният представител.

Димитър Пашев
Димитър Пашев. Снимка: Facebook

Той е категоричен, че ще настоява за недопускане на опасности, свързани с екологията и здравето на хората, което е много вероятно да се случи според него предвид инвестиционното намерение на „Кастамону“. А каква е самата фирма:

„Тя от дълго време се занимава с дейност, която обаче е свързана по-скоро с дървообработване. А предвид настоящото инвестиционно намерение, основна функция на предприятието става химическото производство. Става въпрос за формалдехид и то в особено големи размер и вътре в населено място. Тепърва ще трябва и Община Павел баня да си промени Общия устройствен план, тъй като не е предвидено там да има такава производствена зона, в която да може да се извършва и химическо производство. Така че притесненията на гражданите са много. Свързани са и с огромните обеми вода, които ще се изземват от река Габровница. Става въпрос за 150 000 кубични метра на година. После тази вода, която ще циркулира и ще се замърсява като отпадък, не е ясно къде ще бъде изхвърляна. Не е ясно като се измива самата площадка дали няма да попада това вещество и в почвата. Изобщо много опасности, за които институциите трябва да се погрижат, за да дадат адекватни отговори на гражданите.“

Затова Димитър Пашев ще съдейства на засегнатите граждани като той вече е задал въпрос до председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ Пламен Тончев, защото по негова информация ДАНС тази седмица са били в РИОСВ-Стара Загора и са се интересували от положителния Доклад за оценка на въздействието върху околната среда именно за това инвестиционно намерение, който е бил одобрен преди седем дни.

„Аз ще разговарям с тях, за да видим каква информация ще предоставят“, посочи още той.

Освен това намерението на Пашев е следващата седмица да се проведат срещи със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, както и със служебния министър на транспорта Христо Алексиев, защото се оказва, че това производство на формалдехид ще бъде в непосредствена близост до жп линия. А самото вещество е много лесно запалимо. Инициативният комитет от своя страна ще обжалва решението за ОВОС на РИОСВ-Стара Загора пред Административния съд.

На въпрос дали зад въпросната турска фирма стои определена политическа сила или политик Пашев отговори:

„Можем само да предполагаме, но знаем Община Павел баня какъв кмет има и от коя политическа организация! Ние и към тях ще се обърнем и ще поискаме съдействие от кмета на Павел баня, но мисля, че с времето и действието на заинтересованите страни, това ще си проличи.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments