Радев: България започва подготовката за сечене на евромонети

0
168
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Лъжата разбива политическата система и обществото, заяви президентът Румен Радев от Тирана относно политическите престрелки от вчера и днес. Държавният глава е в Албания за среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани. Той посочи:

„Продължаваме да обсъждаме темите около енергийната сигурност, мигрантската криза и икономическото развитие. В България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните Балкани не може да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа Продължаваме и темата за Шенген. Работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Моят апел към всички политически партии – нека тази тема не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери.”

Държавният глава на България коментира отказа на някои страни да подкрепят членството на България в Шенген. Румен Радев заяви:

„Нека е ясно, че има незавършени процедури в ЕС. През 2019 г. България напусна Механизма за сътрудничество и проверка като признат от ЕК, че се прекратява за страната ни. Той обаче не е преминал като решение през Съвета на ЕС. Това в момента е една бюрократична спънка, която току-що обсъдихме с Урсула фон дер Лайен, Марк Рюте, Шарл Мишел – как да се процедира, така че да се спазват всички правила и процедури в ЕС, но да се зачита категорично успехът на България. Страната ни е минала всички оценки. Нелепо е да се връщаме назад и да бъдем наказвани за това, че 2019 г. ЕК е казала „да”, но няма произнасяне на Съвет.“

Пред журналисти Румен Радев обяви още, че България започва подготовката за сечене на евромонети.

„Само преди минути в Брюксел бе подписан изключително важен документ от министъра на финансите и гуверньора на БНБ с всички страни от еврогрупата. Президентът на еврогрупата и секретарят Валдис Домбровскис подписаха меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети”, каза Радев. Той изтъкна, че това е признание за усилията на няколко правителства. Държавният глава каза:

„Това е особено признание на всички страни от еврогрупата за усилията на служебното правителство да се справи с инфлацията.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments