Президентът: Развитието на INSAIT е от изключително значение

0
66
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Пресцентър на държавния глава

Президентът Румен Радев смята, че развитието на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/ към СУ „Св. Кл. Охридски“ е от изключително значение за бъдещето на страната ни и региона. Днес държавният глава приветства в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 първите докторанти на INSAIT по случай началото на академичната година за института.

Още при откриването на INSAIT през април е била заявена амбициозна цел този институт да превърне държавата ни и региона в едно от водещите научни и иновативни средища в областта на компютърните науки, припомни Радев. Само за половин година от началото на дейността си институтът е успял да привлече преподаватели от световна величина, сред които проф. Люк Ван Гуул – един от най-изтъкнатите учени в областта на изкуствения интелект, както и изявени студенти от водещи университети в света.

„INSAIT се превръща в стратегически за нашата страна проект, защото развива България в областта на науката и технологиите на бъдещето, които създават здрава основа за технологични стартъпи и нови индустрии.“, посочи държавният глава.

Президентът Радев отбеляза още, че INSAIT вече е желан международен партньор от редица високотехнологични компании, университети, научни центрове и много студенти.

„Това е изключително важно, защото обръща негативната през последните десетилетия тенденция на „изтичане на умове“ извън България и позиционира страната ни като дестинация за инвестиции в областта на науката и научноизследователската дейност.“, посочи той.

Президентът изтъкна и значимата социална роля на института, успял да обедини усилията на 4 последователни български правителства в името на една висока, стратегическа и дори национална цел.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments