Крум Зарков: Комисията за борба с корупцията ще има разследващи функции

0
54
Крум Зарков
Крум Зарков. Снимка: МП

Комисията, която ще бъде сформирана, ако бъде приет от парламента антикорупционният закон, ще има и разследващи функции. Това обясни пред „NOVA“ служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той подчерта, че с въпросните нормативни промени се цели да се реши въпроса с разследванията, защото те се оказват много трудни. Причината е, че самите корупционни престъпления са трудни за доказване. И това важи още повече, когато в тях е замесено висше длъжностно лице – човек, който има власт.

Затова и законът на „Продължаваме промяната“ /ПП/, както и този на правосъдното министерство залагат една концепция, която да създаде независима от всички останали агенция. Тя ще се занимава с корупцията и нейното разследване и то корупцията по висшите етажи на властта.

Хората, които щели да работят в тази комисия, по думите на Зарков ще разполагат с възможността да използват и специални разузнавателни средства. Но това щяла да бъде една различна организация, а не Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. Причината е, че и в момента КПКОНПИ има много широки правомощия. Но тя няма разследващи функции.

Затова правосъдното министерство е решило да бъдат дадени такива и да има резултат от това. И това е така, защото когато се събира информация, но тя не може да се използва в наказателното производство след това, изниква важният въпрос защо изобщо се събира тя.

Във въпросната комисия щяло да има петима души. Те ще са избрани от Народното събрание, президента и върховните съдилища. Всеки един от тях ще бъде председател на агенцията за срок от една година. Накрая по самите производства отново ще се произнася съдът. Затова и в двата законопроекта е залегнала възможността ако прокуратурата откаже да се занимава с даден случай, това да може да се обжалва пред съда.

Зарков подчерта нещо много важно и това е, че тази комисия няма да има функциите да разследва главния прокурор. Това щяло да бъде разписано в друг законопроект. И разследването щяло да бъде извършвано от съдия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments