Владимир Путин: Светът е изправен пред най-опасното десетилетие след Втората световна война

0
74
Президент на Русия Владимир Путин
Президент на Русия Владимир Путин. Снимка: Архив

Руският президент Владимир Путин предупреди, че светът е изправен пред вероятно най-опасното“ десетилетие след края на Втората световна война. В подробна реч, отправена вчера, той се опита да оправдае инвазията на Русия в Украйна, която доведе до международна изолация на страната му. Путин също така обвини Запада в ядрен шантаж срещу Русия с цел да принуди съюзниците си да развалят отношенията си с Москва.

Западът на свой ред отново разкритикува остро неотдавнашните завоалирани ядрени заплахи от страна на Кремъл. По-рано тази седмица военният алианс на НАТО изрази възмущение заради необоснованите твърдения на Русия, че Украйна може да използва така наречената „мръсна бомба“ – конвенционални експлозиви, примесени с радиоактивен материал. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че членовете на алианса „отхвърлят това твърдение“, а „Русия не трябва да го използва като претекст за ескалация„.

Президентът Путин произнесе своята реч пред годишния форум „Валдай“ след поредица от военни поражения в Украйна и нарастващия обществен гняв в собствената му страна заради стремежа да се мобилизират принудително около 300 000 руски граждани за военни действия. В деня преди обръщението си в Москва руският лидер наблюдава отблизо рутинни ядрени учения, включващи  предполагаем ядрен удар в отговор на масивна ядрена атака на противника. По повод на това той коментира, че до момента Русия е отговаряли единствено с намеци за използване на ядрено оръжие на коментари, изказани от лидерите на западните държави.

Путин изтъкна още, че бившата министър-председателка на Обединеното кралство Лиз Тръс по време на предизборно събитие през август е намекнала, че е готова да натисне ядрения бутон, ако обстоятелствата го наложат. Той сподели също, че е изненадан, че съюзниците на Обединеното кралство не са възразили, като допълни: „Какво трябваше да направим? Да мълчим? Да се преструваме, че не сме го чули?“. Самият той обаче неведнъж е предупреждавал, че Русия ще използва „всички налични средства“, за да се защити, което се възприема като недвусмислена ядрена заплаха.

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини руския лидер вмного опасна“ реторика, свързана с потенциалното използване на ядрени оръжия. 

„Защо той говори за възможността да използва тактическо ядрено оръжие. Ако няма такова намерение, защо продължава да говори за това?„, попита Байдън по време на свое интервю за американски медии.

Путин коментира още: „Намираме се на историческа граница. Предстои вероятно най-опасното, непредсказуемо и същевременно важно десетилетие след края на Втората световна война. Западът вече не е в състояние да командва, но отчаяно се опитва да го направи.

 Руският президент подчерта още, че бъдещият световен ред се формира пред очите на всички, като обвини Запада, начело със САЩ, че се опитва да унищожи Русия. Не бяха представени никакви доказателства в подкрепа на твърденията му.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments