Kитайският финансов център Шанхай е напът да отмени COVID ограниченията

0
32
COVID-19
COVID-19. Снимка: Pixabay

Властите в Шанхай обявиха, че от сряда ще бъдат отменени някои ограничителни мерки за търговските обекти, наложени заради COVID-19. Въведени са и планове за подпомагане на местната икономика, която е силно засегната, вследствие на строгите мерки. Както е известно, търговският център е под строг локдаун от близо два месеца, пише „BBC“.

Междувременно китайската столица Пекин отново възобнови дейността на част от обществения транспорт, както и на някои търговски центрове и други публични обекти, докато броят на заразените с вируса намалява.

Изявлението на властите в Шанхай беше отправено, след като вчера официалните данни показаха, че новите случаи на заразени и починали от COVID-19 на дневна база са намалели до 122 души спрямо 170 през предходните 24 часа. Високопоставени лица заявиха, че ще бъдат преразгледани насоките за ограничаване на разпространението на вируса, както и мерките за контрол на броя на хората, които ще се върнат присъствено на работните си места. Този ход ще доведе до премахване на „необоснованите ограничения“ относно възобновяването на процеса на работата и производството в компаниите, заяви заместник-кметът У. Цин по време на брифинг. От 1 юни вече няма да е необходимо компаниите да бъдат включени в така наречения „бял списък“, за да възобновят производството си.

Наред с това, властите на града обявиха нов план от 50 точки, насочен към съживяване на икономиката на Шанхай, която преди локдауна възлизаше на повече от 600 милиарда долара. Новите мерки включват намаляване на някои данъци за купувачите на автомобили, ускоряване на издаването на облигации на местните власти и ускоряване на процеса по одобряването на строителни проекти. Според плана водачите, които преминат към електрически автомобил, ще имат право да поискат субсидия в размер на 1500 долара.

Допълнителната помощ за бизнеса ще включва възможност за отлагане на плащанията за застраховки и наеми, както и субсидии за комунални услуги. Същевременно ще бъдат раздадени ваучери за подпомагане на търговците на дребно и тези, които притежават платформи за електронна търговия, особено на компаниите в областта на културата, туризма и фитнеса. Последните мерки, въведени с цел съживяване на силно засегнатата икономика на града са в допълнение към мерките, въведени в края на март.

В резултат на блокирането много от местните жители загубиха голяма част от доходите си. Освен това те са изправени и пред недостиг на храна и психически последици, вследствие на продължителната изолация. Производителите в много браншове в Шанхай, включително западните автомобилостроители Volkswagen и Tesla, са особено засегнати от ограниченията, тъй като персоналът им не беше допускан до заводите или беше принуден да работи в така наречения „затворен цикъл“, при който трябваше живее в заводите.

Вчера властите в Пекин взеха решение да облекчат ограниченията в няколко части на града, след като здравните власти потвърдиха, че епидемията вече е под контрол. По-голямата част от дейността на обществения транспорт в столицата, включително автобуси, влакове и таксита, ще бъде възобновена в три района, включително централния район Чаоян. В някои части на града беше разрешено да се отворят отново търговските центрове и други обекти. На работещите в два района в югозападната и североизточната част на града също вече е разрешено да се върнат присъствено на работа. Учебните центрове, интернет кафенетата и караоке баровете засега обаче остават затворени.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments