Министърът на здравеопазването е дала съгласие за създаването на детска болница в Бургас

0
61
Комисия по правни въпроси
Комисия по правни въпроси. Снимка: Искра.бг

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова е дала съгласие за стартиране на процедурата за създаване на детска болница в Бургас. Това става ясно от входирана в Общинския съвет докладна записка от кмета Димитър Николов по въпроса. Тя беше приета днес единодушно без дебати по време на заседанието на Комисията по правни въпроси.

Писмото на министър Сербезова е постъпило в Общината на 11 април. В него тя изразява принципното си съгласие да бъде създадена нова общинска болница за активно лечение на детски болести в морския град. Това идва в отговор на отправено искане от местната управа след съответното решение на Общинския съвет, взето на 30 ноември миналата година.

В отговора си министър Сербезова изразява категорична подкрепа за „всички инициативи за постигане на устойчивост и надграждане на прилаганите политики в областта на детското здраве, които гарантират провеждането на активни и ефективни политики по отношение на здравето и благополучието на децата“, в това число и за инициативата на Община Бургас за изграждане на Многопрофилна детска болница, посочва в докладната си записка кметът.

В нея се обяснява, че новото здравно заведение следва да бъде регистрирано като търговско дружество и след това Министерският съвет трябва да вземе решение, с което да я одобри, или не.

Сега Николов иска от местния парламент да му даде мандат да подготви необходимата документация и апликационна форма на проект „Модел за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен регион” по Програмата за развитие на регионите 2021 – 2027 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments