Министър Маринов: Налага се създаването на антитерористични центрове

0
140
Подготовка за атентат в Пловдив
Снимка: МВР

Заради промяната в оперативната обстановка и в процесите на страната се налага създаването на антитерористични центрове. Това коментира вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти по повод опита за терористичен акт на 16-годишно момче в Пловдив, предаде „Фокус“.

„Идеята за тези центрове, е обсъждана с г-н Гешев и с главния прокурор и на ниво Министерски съвет. Това се прави с цел да се концентрира и обработва информацията, така че най-бързо да се стига до тази информация и действията, които се предприемат, да са координирани между всички институции. В момента има Национален контратерористичен център, който работи и в структурата на Национална агенция „Държавна сигурност“. Той е точката за контакт, която имаме с външните партньори“, заяви той.

Запитан дали е имало други подобни случаи, министърът отговори, че в интерес на работата е добре те да не стават обществено достояние.

„Промяната не винаги означава, че има някакъв проблем. Напротив. Ние трябва да правим промяната преди да е дошъл проблемът и тогава, когато е необходима. Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира, в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло“, обясни министърът.

Сред учениците трябва да се прави постоянно информационна кампания.

„Тя се и прави, но това не е работа само на МВР. Трябва да залегне в Закона за тероризма. Там има изписани мерки, които всяка една институция трябва да изпълнява“, допълни Маринов.

На въпрос защо точно този случай е бил оповестен, министърът обясни, че е станало, защото е имало подготовка и набавяне на вещества, които в определена компилация могат да създадат взрив: „В момента, в който колегите са преценили, че ситуацията не търпи отлагане, тогава са се намесили“.

Междувременно стана ясно, че деветокласникът, което е било вербувано от „Ислямска държава“, е на училище от днес. Школските власти обаче са инструктирани да направят крачка назад и да не се намесват. Случаят поемат изцяло психолозите на МВР. Целта е подкрепата да се осъществи от подготвени кадри и да не се всява смут и паника сред останалите родители, предава „Марица“.

Припомняме, че ученик от елитна гимназия в Пловдив е бил арестуван в четвъртък в спецакция на ДАНС, МВР и Специализираната прокуратура. Впоследствие е било преценено, че момчето трябва да остане в домашна, а не да бъде в изолирана среда.

При обиск на тавански помещения, ползвани от тийнейджъра, са открити бомби в процес на изготвяне – два пластмасови съда един в друг, разстоянието между които е било пълно с пирони. Теглото на машината е било 14,5, което предполага огромен поразяващ ефект.

Тийнейджърът е свръхинтелигентно момче, с много задълбочени познания по химия и електротехника, пише „24 часа“. Привличането му от вербовчици на „Ислямска държава” е продължило повече от година. Семейството първо е забелязало промените в поведението на сина си и е потърсило помощ от психолози, като е оказало и пълно съдействие на ДАНС.

Училищните директори силно са били обезпокоени от последните събития, но са пестеливи откъм коментари. Те признават, че не са подготвени да се справят с подобна ситуация и се нуждаят от подкрепа.

От Регионалното управление по образование се въздържат от изрични указания до училищата за евентуални разговори с децата на тема радикализация и тероризъм в Часа на класа. Началникът Иванка Киркова обаче подчерта, че това се прави при всеки подходящ случай.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments