Война в Украйна, ден 47: Зеленски помоли Южна Корея за военна помощ

0
35
Президент на Украйна Володимир Зеленски
Президент на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Facebook

47 ден от инвазията на Русия в Украйна. Жертвите и пострадалите са стотици, разрушени са жилищни квартали, болници, училища, детски градини. В някои градове на Луганска област хората не могат да излязат от мазетата си и да се евакуират, тъй като обстрелът не спира и за минута.

3-ма души са в болница, след като са пострадали при бомбардировки в Кремина през изминалите 24 часа. Същевременно екипи на Държавната служба за извънредни ситуации /ДСИС/ са отстранили пожари в сухи треви и гори.

Аварийни екипи носят храна, лекарства, хуманитарни комплекти на криещите се. Доставят им се и тонове вода.

Двама са били евакуирани, след като в Северодонецк е изгоряла жилищна сграда от 1 до 5 етажа. В резултат на обстрел частично са изгорели медицински център, многоетажни, жилищни частни къщи и средно училище.

През изминалото денонощие пиротехническите подразделения на ДСИС са установили и унищожили 1968 взривни предмета и 0,4 килограма експлозиви, разпръснати на 285,77 хектара. Най-много случаи е имало в Харковска област – 2261, Николаевска област – 1065, Донецка област – 284, Киевска област – 546, Сумска област – 212.

От началото на широкомащабната военна инвазия на Русия в Украйна са били унищожени 48243 взривни предмета и 417,4 кг експлозиви, сред които 1926 авиобомби.

Призовават се гражданите, които забележат подозрителен предмет или експлозив, незабавно да уведомят властите.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на изказване пред южнокорейския парламент, че десетки хиляди са били убити по време на руския щурм на Мариупол. За пореден път той призова за всякаква военна помощ, която може да предостави.

„Мариупол е унищожен, има десетки хиляди убити, но въпреки това руснаците не спират своята офанзива“, каза Зеленски във видеообръщение.

Държавният глава не уточнява какви оръжия са нужни, но отбелязва, че на Украйна й трябва разнообразна военна техника, включително самолети и танкове.

„Република Корея може да помогне на Украйна. (…) Южна Корея притежава военната техника, която може да спре руските кораби и ракети.“, заяви той.

Министърът на отбраната на Южна Корея Со Ук и украинският му колега Олексий Резников са разговаряли в петък. По време на него са били поискани противовъздушни оръжия за нападнатата страна.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments