Иван Гешев: Има зависимости между магистрати, прокурори и полицаи с организираната престъпност

0
61
Главен прокурор Иван Гешев отговаря на въпроси на журналисти
Главен прокурор Иван Гешев отговаря на въпроси на журналисти. Снимка: Скрийншот от видео на Прокуратурата

Предстои криза на правото и на наказателното правораздаване, която ще настъпи с приемането на проектозакона за закриване на специализираното правосъдие, заяви Иван Гешев, цитиран от „Bulgaria ON AIR“.

По време на обсъждането на внесения от МС законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт той каза още, че предвижданите промени се равняват на това в Италия да бъде затворена прокуратурата „Антимафия“, защото си е свършила работата.

Главният прокурор смята, че има основания да се подозира решението да е взето на база на „някакви други нелегитимни интереси“ на лица, разполагащи с огромни финансови средства.

Гешев заяви, че приемането на законопроекта ще доведе до множество спорове за компетентност, които има вероятност да се проточат с години. Същото се очаква да се случи и с разследванията, стигнали едва на досъдебна фаза, както и с онези, за които разпоредителното заседание не е свършило.

Гешев вярва, че съществуват определени зависимости между магистрати, в това число и прокурори, както и полицаи и други „местни величия“ в организираната престъпност у нас. 

В международен план, изтъкна обвинител №1 в страната, ще последва реакция от страна на европейските институции. Не са изключени и негативни последици по отношение на съвместното сътрудничество с Евроджъст и Европейската прокуратура.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments