Увеличава се броят на хората, страдащи от психични разстройства след COVID-19

0
36
Снимка: Anemone123/Pixabay
Снимка: Anemone123/Pixabay

Седем пъти са нараснали депресивните състояния в световен мащаб след появата на COVID-19. Психолози предупреждават, че тенденцията се наблюдава и в България.

„Пандемия в пандемията“ – по този начин експертите описват депресията и състоянията на тревожност по време и след изкаран коронавирус. Хората говорят открито за прекараната болест, но рядко – за душевните си притеснения. Същевременно обаче проблемът се задълбочава.

В момента 7 души във Великотърновската специализирана болница по кардиология /СБАЛ по кардиология/ се лекуват от COVID, като двама от тях проявяват симптоми на депресия и тревожност. Сред лекуващите медици е анестезиологът д-р Владимир Николов, който е сред първите, забелязващи отклоненията в поведението.

„Тревожност, раздразнителност, по-изявена двигателна активност. Преценява своите симптоми и самото си състояние през това, което вижда към момента. Очакванията с реалността много често при тези пациенти, които проявяват психически проблеми, се разминава“, уточни д-р Николов в ефира на „bTV“.

Симптомите се проявяват при 80 на сто от пациентите, като това най-често се случва след 5-ия ден от престоя им в болничното заведение. Заради това от началото на пандемията заразените с вируса се наблюдават и от психолог.

Д-р Анета Мишева е психолог във Великотърновската специализирана болница по кардиология. Тя споделя: „На първо място това е една кризисна интервенция, която правя, особено за новите пациенти, защото сам по себе си COVID-19 е стрес. И този стрес възниква от това, че пациентът болен с COVID-19 губи много неща – губи работата си, губи нормалния живот, губи социалните си контакти, губи физическото си здраве, губи финанси, и по този начин той губи и контрола над живота си. При пациентите с COVID-19, които са хоспитализирани, депресията е два пъти повече и с много по-голяма тежест.“

1/5 от COVID преболедувалите развиват тревожност, безпокойство или депресия в рамките на 3 месеца – това показват заключенията на голямо изследване на психолози.

„Дали той ще страда от безсъние, дали ще се оплаква от прекалено изпотяване, от сърцебиене, повишено кръвно, с чести позиви за уриниране, болки в стомаха. Това вече е вегетативна симптоматиката, която се развива в рамките на една тревожност. Също така има и поведенчески прояви. Тези поведенчески прояви те карат да се движиш повече. Да започваш една дейност и никога да не я свършваш“, уточни д-р Мишева.

Д-р Яна Симова от Български кардиологичен институт в София добави, че сред постCOVID симптомите са и промени в паметта, възприятията и усещанията. По думите й така наречените пост COVID състояния са изключително разнообразни и могат да засегнат всеки тъкан всеки орган. Мога да каже, че 4 от всеки 5 пациенти – 80%, продължават да имат поне 1, а много пъти и повече от едно оплакване след преживян COVID-19, добави тя. Според нея трябва да се обърне особено внимание на депресивните състояния, които без навременна помощ, вместо да отшумяват се задълбочават.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments