ВКС потвърди: 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева за побоя на новородено

0
455
Емилия Ковачева
Снимка: Скрийншот от репортаж на Канал 3 от YouTube, Архив

Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд за наложеното наказание от 18 години затвор при първоначален „строг“ режим за Емилия Ковачева, съгласно присъда на Софийски градски съд от 2015 г.

На 18 април 2015 г. за времето от 01:49 часа до 03:12 часа в Отделение по акушерство и гинекология на столична болница Ковачева е направила опит умишлено да умъртви малолетната Никол Димитрова, намираща се в безпомощно състояние, чрез нанасяне на множество силни удари с ръка в областта на главата и тялото, както и чрез задушаване с ръце в областта на врата на детето.

На Никол е била причинена тежка черепно-мозъчна травма, свързана с фрактура на париенталната кост, обширни двустранни конузионни огнища, субарахноидна хеморагия, дифузен тежък мозъчен оток и други травми.

Деянието е било извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост и е довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от подсъдимата общественоопасни последици – смъртта на детето – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 2, т. 5, т. 6, пр. 2 и пр. 3 НК, вр. чл. 115 НК, вр. чл. 18, ал. 1 НК.

Лицето е задържано днес, 09.11.2021 г. Софийска градска прокуратура без забавяне предприе действия в изпълнение на наложеното наказание – привеждането на осъдената Ковачева в затвора в Сливен.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments