Радев: Подтискането на правата на македонските българи е предизвикателство и за ЕС

0
14
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Подтискането на права на българите в Македония е предизвикателство и за Европейския съюз. Това обяви в Бърдо президентът Румен Радев, след като проведе кръг от разговори в рамките на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Темата е била търсенето на начин за преодоляване на препятствията пред започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Общността, предаде „DarikNews“.

Радев каза, че в Европа все повече има разбиране за проблема, който има България със Северна Македония. И той се корени в системната дебългаризация, която се налага от Скопие. Години наред в Северна Македония се унищожава българското културно – историческо наследство, категоричен беше държавният ни глава.

По неговите думи в случая не става въпрос за двустранен проблем. Правата на човека и липсата на дискриминация са принципи, които са фундаментални за целите основи на Евросъюза.

Радев подчерта, че той провежда тези срещи на фона на много сигнали за преследване и отправяне на заплахи към хора с българско самосъзнание в процеса на преброяване, който тече в момента в западната ни съседка. Друг факт е подмяната на български паметник, което свидетелства затова, че се унищожава паметта на нашите сънародници. България настоява всичко това, което се случва, да спре.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments