Политолог: Винаги е по-интересно да се говори за персони, отколкото за политики

0
5
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Архив

Основните политически формации у нас все още не са излъчили свой кандидат за президентския пост и това говори за несериозно отношение към тази институция. Следователно е и недобро послание към избирателите. Това заяви политологът доц. Борис Попиванов.

Пред „БНР“ той каза, че е трудно да се направят прогнози с евентуални победители, особено предвид факта, че „не знаем кои ще са участниците“.

Доц. Попиванов допуска, че ГЕРБ ще отговорят на провокацията на Радев, който предложи Бойко Борисов да участва в надпреварата за държавен глава.

„Президентската интрига може да захлупи интригата на парламентарните избори, която е не по-малко важна“, смята политологът. Неговите наблюдения са, че „винаги е по-интересно да се говори за персони, отколкото за политики и програми“.

В момента страната има нужда от сериозно отношение от страна на партиите, а не допълнителен драматизъм. Необходимост от задълбочен разговор има поне по 3 големи обществени въпроса. Сред тях са COVID пандемията и ниските нива на ваксинация, високите цени на тока и инфлацията.

„Появата на „Продължаваме промяната“ е израз на несъгласието в обществото с връщането на ГЕРБ във властта“, убеден е политологът. Той е на мнение, че с новия проект на Кирил Петков и Асен Василев шансовете за победа на бившата управленческа партия сериозно са намалели.

Доц. Борис Попиванов прогнозира, че следващият парламент ще бъде фрагментиран и в него още по-трудно ще се случи формиране на правителство. Този път обаче вероятно политическите организации ще са наясно, че нямат право още да изпитват търпението на гласоподавателите си. Крайно време е депутатите да намерят формула и да съставят кабинет, убеден е политологът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments