Министър Денков: За момента няма причина да се променят мерките в училищата

0
77
Николай Денков
Николай Денков. Снимка: Скрийншот от видео на "БНТ"

Към този момент причина за промяна на COVID мерките в училищата няма. Това каза пред журналисти служебният просветен министър проф. Николай Денков. Днес той присъства на откриването на учебната година в Медицинския университет в София.

Броят на новозаразените е леко завишен, като увеличение има и при учителите и учениците, които са поставени под карантина. Тези факти обаче са съвсем очаквани и не са изненадали никой, допълни още Денков.

По негови думи в момента се наблюдава второ „плато“ в статистиката откъм заболелите от коронавирусната инфекция. Приоритетно е точно сега да се следи внимателно ситуацията в идните две седмици. Ако тя остане непроменена, това би означавало автоматично, че ограниченията дават резултат. В случай на обратния сценарий е възможно да се приложат допълнителни методи за ограничение на заразата.

Ротационният принцип на обучение е възможна опция при по-неблагоприятно развитие на положението у нас, обясни още министърът. 211 паралелки в детските градини към момента се обучават дистанционно, като най-много такива има във Видин, а най-малко са във Враца.

Въпреки че нещата се случват бавно, наблюдава се и устойчиво увеличение на ваксинираните педагози. Досега с две поставени дози от имунизационните субстанции са над 35% от учителите.

„Последните две години показаха как една медицинска криза може да прелее в икономическа, социална и политическа. Развитието на пандемиите многократно е променяло историята на Земята. Изчезвали са цивилизации, въздигали са се други според това как са реагирали на една или друга медицинска опасност. В този смисъл от вас като бъдещи медици зависи как България ще се справи с предизвикателствата и какво ще бъде нейното бъдеще“, акцентира проф. Денков пред студентите в МУ-София.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments