Заради бракониери: Делфини са открити мъртви на плаж „Корал“

0
85
Мъртви делфини
Мъртви делфини. Снимка: Atanas Rusev, Facebook

Заради бракониерска дейност, са открити телата на мъртви делфини край плаж „Корал“ до Лозенец. Новината съобщи Атанас Русев във Facebook. Той публикува снимки, които са му изпратени, на 2 бебета делфинчета. От тях става ясно, че морските животни са попаднали най-вероятно в мрежите на бракониери на калкан и са се задушили. Русев изказа възмущението си:

„Тази сутрин, от плаж Корал. През последните дни има слаби ветрове от североизток-изток, респ. морски течения и мъртвите делфинчета стигат до брега. Вече има излязли на много от плажовете. Ужасът в морето продължава, бракониерите за калкан срещу бреговете на България, Румъния и Украйна продължават да действат необеспокоявани от никой.

Атанас Русев добави, че през последните няколко дни е задухал вятър от североизток, който е причината да изкара мъртвите делфинчета на брега. Той обясни, че те се въртят навътре в морето на десетки километри от брега от морските течения около 30-40 денонощия преди да потънат. По думите му едва 1-5% от мъртвите морски животни достигат до брега, заради специфичните морски течения. Русев допълни:

Касапницата с бебетата делфинчета продължава. Един нерешен международен проблем от години, в който нашата държава е единствено абсолютно пасвиен и хилав наблюдател. Липсва какъвто и да е контрол.“

Атанас Русев се занимава с този въпрос от години, като до момента е подавал стотици сигнали, но без резултат. Дали този път институциите ще предприемат необходимите действия за спиране на бракониерите, предстои да разберем.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments