Министър Василев: В приоритетите на НОИ е да бъдат разработени варианти за преизчисляване на пенсиите

0
74
Пенсионери
Пенсионери. Снимка: Pixabay

Националният осигурителен институт (НОИ) разработва варианти, спрямо които досегашната добавка от 50 лева да бъде трайно вкарана в пенсиите. По думи на служебния финансов министър Асен Василев, преизчислението все още се уточнява, съобщават от „БНР“.

Идеята е да се борим за предвидимост с оглед на това разходът да не се прави месец за месец, каза още Василев. Търсенето на опции нещата да се случат е сред приоритетите, стоящи пред НОИ, както и другите процеси, свързани с консултации и прочее.

Против идеята пенсионното осигуряване да бъде пресмятано спрямо осигурителния период през 2018 година се обяви вицепремиерът Гълъб Донев. Той заяви, че не е редно, тъй като хората с най-малки пенсии ще получат най-ниско увеличение. 

Спрямо формулата, „нискодоходните“ няма да вземат дори въпросните 50 лева, а около 10-15 лева някъде, допълни още Донев. Съответно пък „високодоходните“ пенсионери ще получават доста над 50 лева и това е далеч от справедливо.

Повече яснота за цялостната актуализация на тазгодишния бюджет ще има в началото на юли, посочи служебният финансов министър. Относно хазната ще има задължително упоменати и спомагателни финансови мерки за подпомагане на бизнес сектора при евентуална трета COVID вълна през есенните месеци. Способите ще се активизират, ако заболяемостта достигне до задействането на цветните кодове.

Предвижданите мерки няма да бъдат предприемани по метода „от днес за утре“. Ще има яснота какво означава за училищата и другите социални звена едно установяване на зелена, жълта, оранжева или друга зона.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments