Защо новоасфалтиран път в Царево се рони с ръка и плаща ли се такса „спокойствие“ на общината?

0
1052
Асфалтът в Царево
Асфалтът в Царево

Жител на Царево разпространи видео, на което се вижда как асфалт, сложен преди броени часове, буквално може да бъде отлепен с ръка. Кадрите събудиха възмущението на десетки граждани. Те от своя страна съвсем резонно започнаха да си задават логични въпроси относно лошото изпълнение на проекта и ролята на общината.

От Искра.бг потърсихме заместник-кмета на града Георги Стоянов, за да направи коментар по казуса с познатата на всички местни улица „Черковна“, водеща към църквата „Успение Богородично“ и плажа.

Г-н Стоянов разказа, че все още не може да коментира състоянието на новата настилка. Предвижда се, „когато дойде време“, тя да бъде оценена от съответната експертна комисия, която да реши дали ремонтните дейности са били извършени качествено.

На въпроса дали е прието по принцип така да се случват нещата, тоест да няма конкретно лице, което да следи целия процес за евентуални нередности, Георги Стоянов каза, че инспектиращ орган ще има, но той още не е назначен

Заместник-кметът не можа да назове много подробности около проекта. Той „е с европейско финансиране и цялото име не съм сигурен, че мога да ви го кажа в момента, със сигурност има обявление, то става въпрос за изграждане на велоалея“, беше единствената конкретика, която чухме.

Относно отговорната фирма: „Ами трябва да я погледнете в обявленията“. Г-н Стоянов увери, че тя е сериозна, макар да не се сещаше за името й.

Все пак отбеляза, че фирмата, „заради сезона е решила да помогне на хората да не се образува прахоляк и така са си организирали работата, че да могат да минат с твърд слой, за да може една идея по-добре да се посрещне лятото (…) и при дъждове и такива неща да не се образуват локви“.

Остава голямата питанка – защо се рони новата настилка и как така отговорността бива прехвърля на изпълнителя и подизпълнителя? Кой ще застане лице в лице с гражданите и ще им обясни нормално ли е случващото се в града им и ако не е – ще има ли последствия?

„Предполагам, че асфалтът е пластичен“, обясни заместникът. Той спомена, че фирмата е искала да постави асфалта до храма, но изпълнителите са срещнали отпор „от попа, който управлява църквата и той ги е изгонил да не започват. И предполагам заради това, което се случва – има един метър отстояние, асфалтът просто няма как да свърши в нещо празно. Валякът го е натиснал и затова се е получило меко“, допуска Георги Стоянов.

Потърсихме отец Стоян Кралев, за да се запознаем и с неговата гледна точка. Той ни разказа не само за този, но и за още един казус, занимаващ, по негови думи, частни интереси на лица, плащащи „такса спокойствие“.

Имотът на църквата „Успение Богородично“ е резерват – два метра, от който общината цели да вземе и да асфалтира, твърди отец Стоян. По първоначален план това не би трябвало да се случва, защото се предвижда по другия път, водещ към плажа, да могат да минават превозни средства. Замисълът обаче бива осуетен, „за да могат да създадат спокойствие на бизнесмена, който е дарил средства на общината и сега пред неговия двор се изгражда пешеходна и зелена зона“.

Следователно оттам нямат да могат да се придвижват дори автомобили с първостепенна важност като пожарна, линейка, полиция. Решението за пешеходната зона не е минавало през Общински съвет, „пешеходна улица се прави от 10 дни“, уточни Емил Пейчев, гражданин на Царево.

Единственият подход в момента е такава свързваща артерия да стане пътят покрай църквата и „общината притиска храма, за да може с част от двора да разшири улицата“, обясни още отец Кралев. Към днешна дата тя е толкова тясна, че две коли не биха могли да се разминат – без една от тях да даде назад.

„В същото време общината ограничава достъпа от всички останали възможни места, които по кадастър ги има. Примерно още три улици има, които трябва да се изградят до плажа“, уточни отчето.

Загриженият гражданин Емил Пейчев допуска, че фирмата, изпълнител на проекта, е „Брилянт Слънчев бряг” ООД, защото именно тя „откакто господин Лапчев е кмет на общината, тя асфалтира, но това са само предположения“.

Името на проекта е по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП ТГС България – Турция „Велосипедни алеи в Къркларели и Царево“.

„Общата стойност на договора за двата партньора е 396 463,71 евро, разпределен между партньорите, 100% безвъзмездна помощ по програмата. Договорът е по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“, срок за изпълнение – 24 месеца“, пише в сайта на Община Царево.

Припомняме, че името на кмета на Царево – г-н Георги Лапчев, наскоро бе замесено в друг спорен въпрос, относно общинска земя в Синеморец. Тогава градоначалникът обясни казуса като недобре обмислен случай с техническа грешка. Кой плаща за грешките, се питаме ние, и колко дълго може да се бяга от отговорност?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments