Британи Хигинс, която отправи обвинения за насилие над жени в парламента в Австралия, е в психиатрия

0
48
Австралия
Снимка от Pixabay

Австралийка, която говори за предполагаемото си изнасилване в парламента, предизвиквайки протестите #MeToo в цялата страна, получи грижи в болница за психическото си състояние, информира “BBC”.

26-годишната Британи Хигинс влезе в болница миналия четвъртък, сподели нейният партньор. Дейвид Шараз каза пред новинарските издания, че тя отделя време за възстановяване след „месеци на неумолим политически натиск“.

Случаят на Хигинс предизвика гняв заради прояви на сексизъм и мизогиния (омраза или презрение към жени или момичета) в австралийската политика. От изказването ѝ през февруари, в което тя призова за реформа в културата на парламента, вдъхнови други австралийски жени да се изправят пред обществото и да разкрият техните истории със сексуално насилие. През март това доведе до десетки хиляди хора в цялата страна, които се присъединиха към протести срещу сексуалното насилие и дискриминацията на жените.

Редица депутати от федералния и щатския парламент бяха обвинени в сексуално насилие и неправомерно поведение тази година, включително министър-председателят Кристиан Портър, който категорично отрече обвиненията, че е изнасилил момиче, когато е било тийнейджърка. Във вторник Портър прекрати съдебния иск срещу Австралийската телевизионна корпорация заради доклада им по обвиненията.

Въпреки политическия натиск, министър-председателят Скот Морисън отказа да разследва исковете срещу Портър, след като полицията изключи наказателно разследване, тъй като предполагаемата жертва е починала.

Морисън също е широко критикуван за отговора на неговото правителство на твърденията на Хигинс, която е бивш служител на двама министри.

Хигинс твърди, че е била изнасилена от колега в кабинета на шефа си през 2019 г. и когато тя е съобщила за изнасилването на тогавашния министър на отбраната Линда Рейнолдс, тя е била отстранена, не е получила много подкрепа и е била принудена да напусне работата си.

По-късно Рейнолдс се извини на Хигинс, след като се появиха съобщения, че тя я е нарекла „лъжлива крава“ заради твърденията, които е направила за случилото се на работното им място. Морисън също е бил под натиск да обясни защо не е знаел за предполагаемото изнасилване на Хигинс, когато няколко членове на кабинета му са знаели за това.

Полицията започна наказателно разследване по нейния случай. Твърденията ѝ предизвикаха и отделни разследвания за това каква е парламентарната култура за жените, човешките процеси и отчетността на различни министри.

Нейният партньор Шараз заяви пред news.com.au, че Хигинс е претърпяла особено страдание миналата седмица, след като кабинетът на Морисън представи доклад пред парламента, отричащ намесата в нейния случай. Той отрече обвиненията на Хигинс, че премиерският персонал е разпространил информация в медиите, за да се опита да дискредитира нея и нейния партньор. Пред news.com.au Шараз заяви:

“Последното заседание, което продължи две седмици, беше трудно.”

Хигинс се срещна с премиера през април на частна среща, която по-късно тя определи като „трудна“. Преди това тя го е обвинявала, че използва език на омразата срещу жертвите, когато говори за нейния случай и други.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments