Министър Рашков: Ще бъдат проверени намерените машини за гласуване в различните областни дирекции

Ръководните функции на ОДМВР-Пловдив са били възложени на Петър Тодоров

0
270
Министър на вътрешните работи Бойко Рашков
Снимка: МВР

Машините за гласуване са изключително важен въпрос. Това коментира министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред журналисти в Пловдив, след като проведе среща със състава на Областната дирекция на МВР. Той си е поставил като задача да отговори на въпроса какво правят намерените машини в различните областни дирекции. Силовият министър сподели, че се е усъмнил в истинските мотиви да останат там и ще провери дали върху тях не е въздействано и не са били манипулирани.

„Ще ви кажа защо е важен този въпрос. Има не много на брой, около 89 машини, които са останали от предишния вот, от 4 април в регионални дирекции на МВР. Многократно имах повод да кажа, че за мен е неясно каква е причината те да останат в регионалните дирекции. Останалите, които са били по места, по избирателни райони, са прибрани в София и се охраняват на съответното място от службата „Жандармерия“. В момента сме в изясняване на този въпрос и с ЦИК. И може би тези дни ще има решение. В Кюстендил е стигнало до прокуратурата, защото има съмнения какво правят тези машини в регионалните дирекции. Аз съм си го поставил този въпрос от първия момент, в който разбрах в качеството си на вътрешен министър, че има такива машини оставени там и веднага се усъмних в истинските мотиви. Разбира се е във връзка с възможностите, които има за въздействие върху тези машини и тяхното манипулиране. Твърдението, че те не са сертифицирани подсилват тези мои съмнения. В следващите дни ще взема мерки те да бъдат прибрани в София, да бъдат проверени и да се включат в изборния процес след като имаме експертно становище за тяхната годност и няма да бъдат използвани за манипулация.“

По време на брифинга стана ясно, че той е възложил ръководните функции на ОДМВР-Пловдив на Петър Тодоров.

„Днес взехме решение и възложихме ръководните функции на г-н Тодоров. Той ще бъде зам.-директор и съм му възложил ръководни функции. Дългогодишен служител с 30 години опит. Разчитаме на него. Вече съм казал, че под негово ръководство дирекцията трябва да вземе мерки, за да може да проведем и участваме в едни честни избори. Това е нашата задача. Същевременно, чувствайки се в известна степен виновен, зам.-директорът, който ме посрещна вчера, вече е преназначен в друго поделение на МВР в област Пловдив“, обясни Рашков, цитиран от „Фокус“.

„С г-н Рогачев няма напредък, защото той се намира в болница в Пловдив. Вчера установихме контакт, той е на болнично легло. Затова не можем да предприемаме действия за неговото уволнение и наказване“, заяви още той.

В Пловдив се проведе операция срещу корумпирани полицаи, при която бяха арестувани 12 души, включително шефът на 3-о РПУ.

„Задължително трябва да има рокади. Не може да се задържи под стража началникът на 3-о районно и да няма ответни кадрови действия. Ние няма да търпим подобни прояви“, акцентира служебният вътрешен министър.

По повод твърденията на Атанасов за подслушвани политици и призива Рашков да направи проверка, вътрешният министър призова отговорните институции да се самосезират.

„Този въпрос никак не елементарен. Има една служба, която държавата я е създала и когато трябва веднага да се задейства и да извърши необходимите проверки. Аз дотолкова, доколкото имам правомощия, мога да проверя служба, която е в министерството и за която има такива сведения. Но обърнете се към Национално бюро за специалните разузнавателни средства. Да бъдат така добри тези членове на това бюро да се самосезират от публикацията от днес и да не се счита, че министърът на МВР ще тръгне да върши тяхната работа.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments