Кардиолог: Пациентите развиват венозни тромбози след COVID-19

0
36
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

Пациентите развиват венозни тромбози след COVID-19, заяви председателят на работната група по Сърдечна недостатъчност и професор в Медицинския университет в Плевен Пламен Гацов. Той е категоричен, че сърдечно-съдовите заболявания са водещи по смъртност след българите. Професорът коментира пред „БНР“:

61% от смъртните случаи се дължат именно на тях през 2019 година„.

От 10 до 16 май Европейското дружество по кардиология отбелязва Световната седмица за борба със сърдечната недостатъчност. В информационните дни ще участва и работна група към Дружеството на кардиолозите в нашата страна. Те ще предоставят на всички болни пациенти актуални данни и съвети как да се справят с COVID-19 по време и след боледуване.

Професор Гацов поясни, че хората най-вече изпитват страх да не се разболеят от рак или от коронавирус, но загиват от сърдечно-съдови болести. Той разясни, че сърдечната недостатъчност като усложнение след COVID-19 е изключително рядко явление при хора със здрави сърца. Според специалиста вирусът при тези хора не предизвиква такава сърдечни проблеми. Кардиологът поясни:

Двама мои пациенти само направиха тежък миокардит, единият на 39 години почина бързо във фазата на остър COVID-19, но една пациентка над 60 години, която спасихме, се възстанови много добре. Тоест хората със здрави сърца рядко правят миокардит„.

По думите на медика по-често след прекаран коронавирус, пациентите развиват ритъмно проводни нарушения, предсърдно мъждене, венозни тромбози и рядко артериални тромбози.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments