Индонезия: Пътници на авиокомпании са били тествани за COVID-19 с вече използвани тампони

0
61
Положителен тест за коронавирус.
Снимка: Пиксабей

Според индонезийската полиция вероятно около 10 000 пътници на авиокомпании са били тествани за коронавирус с вече използвани назални тампони. Този ход е част от престъпна схема, която е донесла печалба от хиляди долари на извършителите, предава „CNN“.

Петима служители на голямата индонезийска фармацевтична компания „Kimia Farma“ са били арестувани на 27 април по обвинение за измиване и повторно опаковане на комплекти за бърз антигенен тест, който обичайно се извършва с назален тампон. Обект на измамата са станали пътниците от международното летище Куаланаму в град Медан, област Северна Суматра.

Съгласно последните разпоредби за безопасност Индонезия изисква всички пътници да предоставят отрицателен тест за коронавирус преди да се придвижат с вътрешни полети. Въпросната компания е продавала тестовите комплекти на летището в Медан, а измамата продължила около четири месеца, съобщиха от полицията. Говорителят на полицията на Северна Суматра, комисар Хади Вахюди, заяви, че властите все още разследват броя на жертвите, засегнати от престъпната схема. „Те са започнали престъпното си деяние на 17 декември 2020 г. Ако всеки ден са имали средно от 50 до 100 клиента, броят на жертвите е около 10 000 души.“, каза още той.

Заподозрените са обвинени в престъпления съгласно здравните разпоредби на Индонезия, които предвиждат максимално наказание от 10 години лишаване от свобода, в случай, че вината им бъде призната, както и в престъпление съгласно разпоредбите за защита на потребителите в страната, които предвиждат максимално наказание от пет години лишаване от свобода.

Сред арестуваните е бизнес мениджърът на фармацевтичния гигант в Медан. Разследващите твърдят, че всеки заподозрян е имал различна роля в измамата –старателно измиване на използваните памучни тампони, повторно опаковане на комплектите и дори доставяне на пробите в лабораторията. Силите на реда са открили рециклирани памучни тампони и опаковки, както и сумата от 149 милиона рупии (10 000 щатски долара). Пътниците са заплатили 200 000 рупии (14 долара) за тестови пакет.

Екипът на „CNN“ се е свързал с компанията „Kimia Farma“, но тя е отказала коментар.  Според вестник „South China Morning Post“ двама адвокати, които многократно са летели през летище Медан през последните месеци, планират да заведат колективен граждански иск срещу компанията за нанесени щети в размер на 1 милиард рупии (69 000 долара) за всеки засегнат пътник.

Министърът на държавните предприятия в Индонезия Ерик Тохир заяви в своя публикация в Twitter миналата седмица, че замесените в престъплението трябва да бъдат подложени на „много строго наказание“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments