БСП решава за мандата за съставяне на кабинет, обсъждат 3 варианта

0
163
Корнелия Нинова
Снимка: БСП

Днес БСП отбеляза Деня на труда и работническата солидарност, празник на в. „Дума“ и левия печат с митинг-концерт в столицата и събития в цялата страна. Преди събитието в Борисовата градина в София соцлидерката Корнелия Нинова коментира, че ще вземат решение дали да опитат да съставят правителство след Националния съвет на партията, който започна в 14:30 днес.

Пред журналисти Нинова разкри, че ще предложат за обсъждане три възможности, но не коментира какви са те. Припомняме, че се предвижда третият мандат за съставяне на правителство да бъде връчен на социалистите от президента на 5 май. По време на митинг-концерта днес Нинова заяви, че БСП има принос „моделът Бойко Борисов“ днес да бъде разклатен.

„Но днес за БСП е и много важен ден. Сигурно няма да бъде преувеличено да ви кажа, че ще е и исторически, защото на нас се падна отговорността за последен мандат. Напълно разбираме тежестта на тази отговорност. Напълно разбираме отговорността пред България. И ви уверявам, че след малко Националният съвет ще вземе най-доброто решение – за отечеството и за хората.“

Речта си, лидерът на БСП приключи с думите „никога не се предавайте“.

„Никога не се предавайте. Винаги продължавайте напред и това, за което се борим, ще успее. Трябват ни воля и сили да продължим. Знам, че го можем. Знам, че сме честни, че сме умни, че сме достойни българи и мислим за народа си.“

Цялото обръщение на председателя на БСП Корнелия Нинова по повод 1 май

Скъпи социалисти, симпатизанти и гости,

Скъпи български граждани,

Днес празнуваме 1-ви май – Денят на труда и на работническата солидарност, и денят на свободния, на левия печат по различен начин. Днес нямаме своето традиционно шествие, а всяка наша организация в страната празнува на място, за да не изложим на риск здравето на хората. Но макар и разделени, днес сме единни, сплотени и солидарни във волята си да искаме достоен труд, достоен живот и справедливост.

Началото е поставено в далечната 1886 г. в Съединените американски щати с първата организирана стачка за 8-часов работен ден. Оттогава до днес светът се промени много. Наред с работниците във фабриките и мините, днес младите се трудят дистанционно от всички точки на света. Икономиката се дигитализира, изкуственият интелект е напът да замести ръчния труд. Но основни проблеми тежат над човечеството и стават все по-големи. Това са бедността и неравенството. Милиони хора по света гладуват, в България над милион и половина живеят под прага на бедността, а модерният свят роди ново понятие – “работещи бедни“. Дори тези, които се трудят, не могат с изкараните пари да посрещнат най-належащите нужди на живота си. Нашата грижа е за тези хора. Нашата кауза е социалната кауза. Те са различни, те са и млади, и средна възраст и стари. Те са мъже и жени, те са работнички в шивашки цехове, но и учени. Това са нашите съюзници в нашата битка за достоен труд и достоен живот. Нашият враг е паралелната държава. Нашият враг е задкулисието, изградено от Борисов в последните 10 години. Това е моделът, който краде 10 милиарда лева годишно от тези хора на труда – хората, които си изкарват хляба с честен труд. Този модел превърна ненормалното в норма. И ако си позволя и на този ден да цитирам един голям българин: „Стана така, че свестните у нас считат за луди“. Не е нормално да рушиш институциите и премиер да не уважава парламента и да не стъпва там. Не е нормално да раздаваш обществените поръчки на близкия си бизнес кръг и да мачкаш малкия и среден бизнес. Не е нормално да държиш администрацията в робство и да я караш да гласува под строй. Не е нормално умишлено да държиш човек беден, за да можеш да го купиш в бедността и глада му с 50 лева. И да го обречеш още 4 години на глад и бедност. И още неща не са нормални.

Ето за това е нашата битка за промяна. Днес, каквото и да се говори, който и да го говори, трябва да кажем честно и открито на българските граждани: БСП 4 години последователно се бори срещу тази ненормалност и този модел на управление. Ние не отстъпихме. Тук ние повечето знаем какво ни се случи през последните 4 години – не се огънахме, не се предадохме, не се продадохме. Затова днес открито, честно заставаме и казваме – каквото и да ви се внушава – БСП има основен принос моделът „Бойко Борисов“ днес за бъде разклатен. Мнозина от днешните герои на промяната през тези 4 години стояха под крилото на това статукво и на този модел, докато ние се борехме смело, честно и с всички последици, които ни се струпаха на главите.

Но скъпи български граждани, социалисти, симпатизанти и гости,

Нека не си затваряме очите. Този модел не е унищожен – той е само разклатен. Той използва всеки момент днес, за да се окопава и дообогатява. Ето защо са нужни общите ни усилия, общия ни ум, общия ни труд, честността и почтеността – да се обединим, за да довършим битката, която водим ние вече пета година.

Днес пред България стоят за решаване 4 важни неща. Това са и нашите приоритети:

Първо – независими от никакъв интерес и неподвластни на никакво задкулисие хора да продължат до разграждането на модела „ГЕРБ“ и „Борисов“.

Второ – умни хора, опитни хора, с решения за социални, икономически и здравни антикризисни мерки само с една грижа – грижа за хората, за икономиката и държавата.

Трето – смели хора, които да направят същинска съдебна реформа – не просто едните да излязат от съдебната система, за да влязат други на тяхно място, а да направим такава реформа, че да гарантираме справедливост. Справедливост за всеки – независимо от пол, беден, богат, политик – всеки да получи това, което заслужава по делата си.

И четвърто – визионери ни трябват. Визионери, които да превърнат Плана за възстановяване и устойчивост на България не просто в средство отново задкулисието да си напълни джобовете. Този план да гарантира здравеопазване за всеки, образование на бъдещето, работни места, достойни доходи, справедливост, чист въздух, земя и вода за българския народ.

За тези четири приоритета подаваме ръка на всеки честен и достоен българин и политик – да се обединим и да го направим. Подадохме ръка в последните две седмици на т.н. „нови партии“ – уж партиите на промяната. Отхвърлиха тази подадена ръка. Направиха неща, които внасят съмнение – да не би промяната да стане подмяна. И защо се получава така – ние всеки ден сме заедно в парламента и виждаме какво става. Уви, някои партии и политици, загледани в тяснопартийния си и егоистичен интерес, не само, че се отказаха от обещанията преди изборите, но много бързо започнаха да гледат към следващите. Парламентът се превърна в предизборна трибуна, вместо в място за правене на държавническа политика с грижа за хората.

Изразявам пред вас опасение, че загледани всеки в своята малка, егоистична, партийна битка ще пропуснем голямата промяна. Защото днес на България трябват не партийци, а държавници. Защото днес на България трябват не мандатници, вгледани в това докога ще получават депутатска заплата. Днес на България трябват визионери. И мисля, че смело, отговорно и честно можем да кажем, че ние имаме своята визия как да се развива България – конкретна, ясна, последователна и неотстъпчива. И знам, че рано или късно тя ще бъде реализирана и ще бъде за доброто на отечеството ни и на българския народ.

Знаете, че днес празнуваме 1 май, празнуваме и свободния печат.

Скъпи журналисти, на „Дума“, на нашите издания и на БСТВ – дълбок поклон пред труда ви в трудни и финансово трудни времена, че устояхте. Към вас, уважаеми медии, бъдете смели и свободни хора.

Но днес за БСП е и много важен ден. Сигурно няма да бъде преувеличено да ви кажа, че ще и исторически, защото на нас се падна отговорността за последен мандат. Напълно разбираме тежестта на тази отговорност. Напълно разбираме отговорността пред България. И ви уверявам, че след малко Националният съвет ще вземе най-доброто решение – за отечеството и за хората.

Скъпи социалисти,

Знам, че ви тежи загубата на изборите. Знам, че чувствате, че не е заслужена, защото много се трудихме през последните 4 години. Но така реши народът. Може би не сме направили нещо както трябва. Ще го направим. През 1886 г. на първата стачка, а и на всички последващи през годините в света, хора са бити, арестувани, а някои и са убивани. Но никой, никога и никъде, не е успял да арестува и да убие поривът за свобода, за достоен живот, за справедливост. Този порив ни води и днес.

Затова накрая ще ви кажа: никога не се предавайте. Никога не се предавайте. Винаги продължавайте напред и това, за което се борим, ще успее. Трябват ни воля и сили да продължим. Знам, че го можем. Знам, че сме честни, че сме умни, че сме достойни българи и мислим за народа си.

Честит празник, достойни трудови хора! Честити светли Великденски празници, български семейства. Бъдете здрави и силни. България ще пребъде и народът ни ще добрува.

На добър час!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments