Как трябва да се заплаща трудът в почивните дни покрай Великден?

0
188
Великден
Снимка: Pixabay

Почивните дни около тазгодишните празници по Великден са общо пет поредни поради причината, че 1-ви май се пада Велика събота. Така те са датите от 30 април до 4 май, тоест петък, събота, неделя, понеделник и вторник. През последния ден с увеличение ще се заплаща единствено трудът, който е извънреден.

Спрямо Кодекса на труда, когато официален празник съвпадне със събота или неделя, следва първият или първите работни дни след почивните да бъдат неприсъствени, какъвто е и случаят с 1-ви май.

Трудът по време на неприсъствения вторник ще бъде с увеличено възнаграждение (75%) единствено, ако се явява извънреден, посочват от социалното министерство у нас.

Останалите 4-ри работни дни от 30 април до 3 май ще трябва да се заплатят на служителя от работодателя като минимум двойна надница, тъй като са официални празници и законът го изисква.

Ако работата на празничен ден се пада и извънреден труд, то надницата достига четворен размер, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

Извънреден се пада всеки труд на официален празник на неприсъствен или в почивен ден при нормиран работен ден и при подневно отчитане на работното време.

Не се пада извънреден онзи труд в почините и празнични дни, който е положен по график при отчитане на въведено сумарно работно време.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments