Проф. Киров: Конституционният съд ще се произнесе най-рано след месец за мораториума

0
66
Пламен Киров
Снимка: Скрийншот от видео на бТВ

Конституционният съд (КС) ще се произнесе след най-рано месец за намерението на 45-то Народно събрание за въвеждане на мораториум, който ГЕРБ жали пред магистратите. Това заяви пред „Монитор“ бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Причината е, че от партията са поискали тълкувателно становище, а не само оценка дали мораториумът е противоконституционен. Подробното разглеждане със сигурност ще забави цялата процедура. Както практиката подобава, КС първо извършва разяснение на Основния закон и едва по-късно ще се произнесе относно самото становище, до което се е стигнало.

Правистът отбеляза, че тълкуването на Конституцията не е нещо, което става от днес за утре, тъй като „не е пожарна команда“

Според юриста решението на НС е просташко и ограничено откъм логика. То изисква мораториум не само върху постъпките на правителството в оставка, но и върху всички органи на държавата. Това на практика е равно на пълна лишеност от действие – НС не може да назначи към комисиите експерти, а държавният глава – никой от предвидените в законите органи.

Цялата ситуация обаче не би трябвало да попречи на Румен Радев в предстоящото сформиране на служебен кабинет. То е обвързано с точка, според която мораториумът не работи в този момент. 

Напомняме, че на 22 април депутатите наложиха мораториум върху част от решенията, които може да приема правителството в оставка. Така правителството на Бойко Борисов в оставка няма да има право да сключва нови договори за концесии, както и да определя концесионни възнаграждения. Освен това няма да могат да се продават държавни и общински лечебни заведения. Няма да могат да се правят и назначения в държавни публични предприятия. Правителството няма да може да тегли и нови външни заеми. Няма да могат да се извършват и разпоредителни сделки с имоти на държавни болници, няма да има назначения на висши публични длъжности и в администрацията. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments