Британски министър твърди, че Борис Джонсън сам е платил ремонта на апартамента си

0
91
Премиер Борис Джонсън
Премиер Борис Джонсън. Снимка: Boris Johnson, Facebook

„Британският премиер Борис Джонсън лично пое разходите за обновяване на апартамента му на Даунинг стрийт“, каза министър, опитвайки се да опровергае претенциите на бившия главен съветник на Джонсън, че премиерът е планирал да накара дарителите да плащат тайно за това.

„Това, което знам, е, че премиерът лично е поел разходите за ремонт на апартамента и това е, което хората във Великобритания искат да знаят“, заяви Лиз Тръс, министър на търговията на Великобритания, пред телевизия Би Би Си в неделя.

Доминик Къмингс, който беше ключовият съветник на Джонсън за кампанията за Брекзит и му помогна да спечели избори през 2019 г. преди разпадането миналата година, заяви в петък, че Джонсън иска дарителите тайно да плащат за ремонта и той каза, че плановете на премиера са били „неетични, глупави, евентуално незаконни“, предаде „Ройтерс“.

От кабинета на Джонсън заявиха, че правителството е спазило правилата за обновяването. Но опозиционната Лейбъристка партия призовава за разследване как Джонсън е финансирал ремонта.

Тя също така иска по-широка независима комисия, която да проучи етиката и стандартите в правителството след лобистки скандал с участието на бившия лидер Дейвид Камерън, който се опита да накара министри да помогнат на пропадналата вече финансова компания Greensill Capital.

Тръс отказа да коментира в неделя, попитан дали първоначално дарител е платил за ремонта на апартамента на Даунинг Стрийт, а Джонсън след това е платил на дарителя.

„Това, с което съм съгласен, е, че премиерът е поел разходите, че всичко ще бъде декларирано в съответствие с правилата, включително за данъчни цели“, каза тя.

Британските вестници заявиха днес, че настоящите съветници на Джонсън се притесняват, че Къмингс ще направи още по-сериозни твърдения, когато през следващия месец ще говори пред парламента относно правителственото управление на пандемията от коронавирус.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments