Британският парламент задължи Тереза Мей да отложи Брекзит

0
112
Тереза Мей. Снимка: Уикипедия
Тереза Мей. Снимка: Уикипедия

Тереза Мей получи ултиматум от Британския парламент чрез закон, който има за цел да принуди правителството й да поиска нова отсрочка от Брюксел, за да се избегне напускане без сделка на 12 Април, съобщи „БНТ“.

Законът е бил одобрен и от двете Камари в парламента. Но ще се обсъжда с колко ще бъде отложено разделянето на Лондон и Брюксел. Известно е, че Мей иска отсрочка до 30 юни.

Депутатите ще имат също възможност да кажат на премиера колко дълго да бъде отлагането, но няма да могат да оспорват определената от Брюксел дата, съобщават от „БНР“.

Преговорите между управляващата Консервативна партия и Лейбъристите също продължават, тъй като премиерът Мей не се е съгласила с искането на опозицията за митнически съюз с ЕС, но обмисля промяна на необвързващата политическа декларация. Потвърдено бе, че министри и техните колеги от кабинета в сянка днес ще продължат да търсят компромис за постигане на сделка.

Утре започва извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на Брекзит. A днес Тереза Мей ще разговаря с канцлера на Германия – Ангела Меркел и с президента на Франция – Еманюел Макрон.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments