Десет души са арестувани заради насилствени протести в Барселона

0
74
Протести
Снимка: Pixabay

Десет души бяха арестувани в Барселона вчера след нападение над полицаи по време на протестите, организирани в подкрепа на рапър, задържан по обвинения за насърчаване на тероризма и обида на кралски особи, които е възпял в песните си, предаде „Reuters“.

Пабло Хасел, известен с текстовете си срещу статуквото, беше арестуван на 16 февруари, след като не се яви за изтърпяване на присъдата си. Ситуацията предизвика дебати относно свободата на изразяване, които прераснаха в бурни протести в Барселона и Мадрид. Мъжът беше признат за виновен заради текстовете на песните си и публикациите в социалните мрежи, които загатват позитивното му отношение към сепаратистка група „ETA“, наричайки бившия крал на Испания Хуан Карлос „мафиотски бос“ и оприличавайки испанските съдии на нацисти.

Вчера вечерта полицията в Барселона предприе акция срещу протестиращите в подкрепа на музиканта, след като те хвърлиха стъклени бутилки, подпалиха полицейски микробус и разбиха фасадите на няколко магазини и банки. „Барикадите и грабежите продължават в централната част на Барселона. За Ваша безопасност не се доближавайте до тази зона.“, предупредиха силите на реда.

Има данни, че няколко организирани групи на хора, носещи качулки са обрали магазини, които се намират на известната улица „Рамбла“ в Барселона, а междувременно пожарникарите са се опитали да овладеят умишлени пожари в магазини и банки,  като някои в от банките са констатирани сериозни щети. Силите на реда съобщиха, че десет души са били арестувани заради нападение срещу техни колеги. По-рано вчера около 2000 души, носещи маски за лице и лозунги, преминаха през града, за да призоват за освобождаването на Хасел.

Случаят на провинилият се рапът насочи вниманието на обществото към свободата на словото в Испания, което принуди правителството да обяви, че ще облекчи законите в този аспект. Напрежението извади на показа нарастващите разочарования сред много млади испанци, породени от несигурността на работното им място и гневът от политическата структура на Испания.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments