България преговаря с няколко държави за доставки на ваксини извън договорите на ЕС

0
177
Томислав Дончев. Снимка: Общомедия
Томислав Дончев. Снимка: Общомедия

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че се водят преговори с няколко държави отвъд договорите с Европейския съюз за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата. Той коментира пред „бТВ“, че правителството няма „скрупули“ да сключва билатерални споразумения за доставка на необходимите препарати, както правят и други европейски държави.

„Надявам се до дни, когато имаме нови дози ваксини, „зелените коридори“ ще бъдат възстановени. Опашката на българина винаги му действа магнетично и дефицитът на нещо води до обостряне на интереса.“Зелените коридори“ ще бъдат възстановени до дни, когато имаме достатъчно дози ваксини. Това е европейски проблем. Дозите ваксини, които са договорени с всички компании, се оказват различни от тези, които получаваме. България не може да поръча и ползва неодобрена ваксина, но няма да имаме никакви предразсъдъци да доставяме ваксини и на ниво билатерални споразумения с други държави, както правят някои европейски държави.“

„Целта е до края на летния сезон една голяма част от населението – около 40% изглежда да е таванът сега, да е ваксинирано или с имунитет, за да бъдем подготвени и да има проява на вируса, тя да е много малка“, посочи той.

Дончев подчерта, че страни извън Евросъюза предлагат по-високи цени за ваксини срещу COVID-19 и в момента се води търговска война. Според него не е проблем да се сключи и договор за доставки на руската ваксина „Спутник V“. Единствено условие е тя да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Той заяви, че няма достатъчно информация, за да обсъжда действията на Унгария, която вече е одобрила и започнала да доставката й.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments