Проф. Витанов: Опасно близо сме до трета вълна на заразата

0
124
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов. Снимка: Facebook

Специалисти твърдят, че ни очаква трета вълна на COVID-19. Математикът на Националния оперативен щаб професор Николай Витанов коментира, че още следващата седмица ще доближим по 1500 случая на ден. Според него, ако не се вземат навременни мерки, то числата ще продължат да нарастват. Математикът обясни пред „NOVA“:

„Разпространението на вируса в един момент става преобладаващо дифузно. И тогава започват проблемите”.

Професор Витанов уточни, че до този момент ние се намираме на стойността 1,12, но преминем ли над 1,30, то тогава ще достигнем критични стойности. След тях случаите на заразените с COVID-19 ще нараснат стремително нагоре. Той припомни как през октомври изведнъж са се покачили заразените.

Математикът обясни, че нашата страна е достигнала развитата турбулентност през ноември. Тя е била над 2000 души на ден. Този вариант има два стадия. Първият е до 5000 на ден, а другият е над тази стойност. Той даде пример с високите стойности от вчера в Кюстендил, а днес в Пазарджик. Витанов беше категоричен:

„Смъртността в България е проблем, защото народът е болен. Има едно леко и бавно намаляване на жертвите на вируса, но това става бавно”.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments