Кино общността у нас е твърдо против промените в Закона за филмовата индустрия

0
197
Кино
Снимка: Pixabay

Застъпниците на родното кино застанаха категорично срещу промените в Закона за филмовата индустрия, които облагодетелстват комерсиалните телевизионни продукции за сметка на седмото изкуство.

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) и цялата филмова общност изпратиха своето становище под формата на открито писмо до първите хора в държавата. В него те изразяват несъгласие относно недопустимите, според тях, изменения в Закона. Апелът, които застъпниците отправят, е да бъде анулирано приемането на нововъведенията на второ четене. Причината е, че те накърняват открито развитието на родното кино и привилегироват масовите филми и сериали.

Отвореното писмо е била подписано от над 10 ръководители на творчески организации в бранша, включително от председателя на СБФД Милко Лазаров, както и на Българската асоциация на кинорежисьорите Павел Веснаков. Като адресати са посочени президентът, председателят на Народното събрание (НС) и премиерът, а копия са били изпратени до шефа на Комисията по културата и медиите в НС, министъра на културата, ръководителите на всички парламентарни групи, омбудсмана, председателя на Национален филмов център (НФЦ) и други.

Според предвижданите промени, значителна част от публичните средства, които по първоначален план трябваше да послужат за подпомагане на киноиндустрията у нас, така и няма да стигнат до нея. Финансирането ще бъде пренасочено към онова телевизионно съдържание, предназначено за излъчване главно в програмите на големите ТВ оператори, коментира се в писмото.

Ако продуцентите бъдат допускани за кандидатстване за материално подпомагане само в случай, че имат сключен договор с голям доставчик на медийни услуги с 1 милион активни потребители,„това ще бъде прецедент в Европейския съюз“, категорични са представителите на киното. Ясно е какво ще се случи с малките независими продуценти на български филми. Те просто ще бъдат лишени от възможността да потърсят държавна помощ.

Предвид изборите, които тепърва предстоят, вероятно големите телевизионни оператори ще са от решаващо значение, недвусмислено подчертават дейците в своето писмо. Въпреки това обаче, предлаганите промени, внесени от депутатите са „убийство на българското кино и нанася тежки поражения на националната ни култура, които ще имат последствия десетилетия наред“.

Ако законопроектът не бъде оттеглен, представителите на седмото изкуство имат готовност да сезират отговорните европейски институции, да се обърнат към държавния глава с искане да бъде наложено вето върху Закона, както и да започнат активни обществени действия в знак на протест.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments