Пристигането на тенис звездите за Australian Open ядоса австралийците

0
91
Тенис
Тенис. Снимка: Pixabay

Гледката на някои от най-големите световни тенис звезди, които се присъединиха към предстоящия турнир на Australian Open, разочарова много австралийци, които не успяха да се завърнат у дома си поради пандемията, пише “BBC”. Понастоящем в Австралия е в сила седмично ограничение на броя на международните пристигащи, като хората трябва да преминат карантина в определено съоръжение. Около 37 000 австралийци очакват да се завърнат в страната си, съобщава „ABC News“.

Редица авиокомпании спряха някои от маршрутите си, което затруднява пътуването обратно на някои австралийци. В петък авиокомпанията Emirates обяви, че ще спре полетите си до Мелбърн, Сидни и Бризбейн.

Междувременно организаторите на Australian Open организират чартърни полети за играчите и другите членове на персонала. Играчите трябваше да имат отрицателен тест преди качване на полет и след това бяха настанени в определени карантинни хотели на Australian Open в Мелбърн и Аделаида. Те обаче имат право да излизат от стаите си до пет часа на ден, за да тренират на корта.

47 от играчите обаче, които се качиха на полетите, където пътниците по-късно се оказаха положителни, сега ще трябва да бъдат затворени в стаите си за две седмици. Първата от тези групи, при полет от Лос Анджелис, включва двукратната шампионка Виктория Азаренка и бившия шампион на US Open Слоун Стивънс.

Смята се, че Тенис Сандгрен, който е с положителен резултат, но е бил освободен от организаторите след преглед на медицинското му досие, също е бил на полета. Втора група от 23 играчи в полет от столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби претърпя същата съдба. И двата полета пристигнаха в петък.

Тези играчи ще имат по-малко от 10 дни да тренират преди началото на турнира на 8 февруари. Според докладите те ще разполагат с фитнес уреди, доставени в стаите им. Междувременно бившият номер 1 в света по тенис Анди Мъри не е успял да отлети за Австралия, след като британецът е дал положителен резултат на теста за коронавирус. Тяхното пристигане, докато толкова много австралийци все още се опитват да се върнат у дома, предизвика критики. Сара, ключов работник, който живее в Лондон но е от Сидни, каза пред Би Би Си:

“Не мога да разбера факта, че една седмица те съобщават, че намаляват наполовина гражданите, а следващата седмица обявяват, че са намерили 1200 места за тенисисти и помощен персонал.”

Тя се опитва да се върне в Сидни от октомври и последният ѝ полет е отменен.

“Всичко, което искам да направя, е да се върна у дома. Трябваше да присъствам на сватбата на сестра ми в Zoom. Полетът ми беше определен, така че излизам от карантината навреме за нейния “Бейби шауър”, но изглежда, че ще пропусна това, както и раждането.”

В събота австралийското правителство заяви, че ще организира още 20 международни полета за репатриране, за да върне закъсалите си граждани от „приоритетни зони“. Връщащите се няма да бъдат отчетени в рамките на съществуващите пътнически ограничения, потвърди министърът.

Понастоящем д-р Алис браун е базирана в Кеймбридж във Великобритания и има резервирани полети до Сидни следващия месец. Тя се опитва да повиши осведомеността си по въпроса.

“Докато австралийците у дома гледат тениса, аз ще чета на страниците за поддръжка ежедневните истории на ужасите на закъсали австралийци, които са бездомни реално в този момент.”

“Винаги за нас е било очевидно, че Австралия има средства да върне хората си вкъщи, просто им липсва политическата воля за това, което ме дразни. Това е безсърдечно вземане на икономически решения и тенисът за нас е просто друга група хора, която според правителството има приоритет над нас.”

Хората са посещавали Twitter, използвайки хаштага #strandedaussies, за да споделят своите виждания. Един потребител каза:

“Хиляди австралийски граждани все още са заседнали в чужбина. Аз съм голям фен на тениса от близо 40 години, но това е просто погрешно. Няма да подкрепям това австралийско лято на тениса.”

По-рано тази седмица управленецът на щата Виктория Даниел Андрюс заяви, че ако Мелбърн отмени турнира, то решението ще бъде взето от друг щат.

Какви са правилата в Австралия?

Австралия има строги ограничения за броя на пристигащите, които имат право да влязат в страната. Властите казват, че това се прави, за да се гарантира, че има достатъчно място в държавното карантинно съоръжение. За разлика от други страни, пристигащите в Австралия трябва да се поставят под карантина в определено съоръжение или хотел, вместо в собствените им домове. Ограничението за влизащите хора беше намалено още миналата седмица, след като хотелски работник в Куинсланд беше тестван положително за британския щам на коронавируса.

До 15 февруари Нов Южен Уелс ще има ограничение на седмица от 1505 пристигащи, Западна Австралия ще разреши 512 души, а Куинсланд – 500.

Виктория и Южна Австралия запазиха същите ограничения, каквито бяха в действие до момента. Премиерът Скот Морисън заяви, че австралийската столица и северните територии имат свои собствени „поръчкови договорености“ за пристигащите.

Австралийското правителство е извършило редица полети за репатриране, но търсенето е голямо. Миналия месец в интервю за телевизионната мрежа Seven Морисън каза, че австралийците отвъд океана са неговият “първи приоритет по отношение на хората, които се връщат в страната”. Той каза:

“Искаме да се приберете и имате пълното право да се приберете.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments